Naslovna > Vijesti > Toyota odgodila predstavljanje Priusa Plug-in

Toyota

Toyota odgodila predstavljanje Priusa Plug-in

IZ Toyotine centrale u Japanu upravo je stigla vijest o pomicanju termina za predstavljanje modela Prius Plug-in.

S pojavom potpuno nove generacije najprodavanijeg hibridnog modela na svijetu, Toyote Prius, odmah je najavljena verzija Plug-in čija je autonomija na samo električni pogon znatno veća nego kod standardne verzije bez oznake Plug-in.
Svjetska se premijera trebala dogoditi ove jeseni ali je sve otkazano za zimu. Odgovorni u Toyoti odbili su dati objašnjenje zbog čega je u ovoj kasnoj fazi lansiranje modela pomaknuto za 2-3 mjeseca.
Ono što se zna jesu osnovne tehničke karakteristike. U odnosu na standardni model ispod karoserije se krije set litij-ionskih baterija kapaciteta 8,8 kWh što je dovoljno za 35 km vožnje na električni pogon. Ta je autonomija većini prosječnih vozača sasvim dovoljna za dnevne gradske potrebe. U slučaju potrebe SUS motor će se automatski aktivirati te se vožnja može nastaviti u klasićnom hibridnom režimu rada.

 


Fabrika obećava prosječnu potrošnju od svega 1,4 litara na 100 km. Budimo iskreni pa recimo da se taj podatak može odnositi isključivo na vožnju u idealnim uslovima s kakvim se rijetko ko može sresti. Ako se ostvari navedena prosječna potrošnja tada će emisija CO2 biti svega 32g/km.
Unutrašnjost Priusa Plug-in prilično nalikuje Tesli jer je vozaču na raspolaganju 11,6 inčni kolor displej osjetljiv na dodir.
Što se tiče planirane potrošnje Japanci su vrlo oprezni. Naime, na američkom tržištu zabilježena je znatno manja potražnja Priusa jer je došlo do osjetnog pada cijene goriva pa su klasični benzinci i dizelaši opet postali interesantni kupcima.

Datum objave: 04/08/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook