Naslovna > Auto moto sport > Trijumfovao Nico Rosberg

Formula 1 – VN Monaco

Trijumfovao Nico Rosberg

Njemački vozač Mercedesa, Nico Rosberg, pobjednik je trke za Veliku nagradu Monaca. Ovo je njegova prva pobjeda u ovoj sezoni, a zanimljiva je činjenica da je na istoj stazi prije tačno 30 godina Nicov otac, legendarni Keke Rosberg trijumfovao na ulicama Monte Carla...

Njemac Nico Rosberg, vozač Mercedesa, pobjednik je trke za Veliku nagradu Monaca. On je došao do svoje prve pobjede u ovoj sezoni, odnosno do druge pobjede u karijeri.  Trka Formule 1 za Veliku nagradu Monaca, koja se vozila na ulicama Monte Carla  bila je izuzetno zanimljiva od samog starta. 

 

Pobjednik Rosberg je u potpunosti dominirao cijelu trku, a na kraju je pobjedom materijalizovao svoju pol poziciju. Veliku nagradu Monaca obilježio je težak udes Felipe Masse, koji je u 30. krugu trke udario u zaštitnu ogradu u prvoj krivini, nakon čega je prebačen u bolnicu na detaljnije preglede. Brazilac je i na kvalifikacijskoj trci izletio na gotovo istom mjestu. 

 

U 46. krugu, trka je prekinuta zbog sudara Chiltona i Maldonada, oko koga se zaštitna ograda doslovno obavila poslije sudara sa Chiltonom. Nakon ovog incidenta, staza je trebala da se dovede u redi, a svi vozači su morali ponovo na start.

 

Nico Rosberg je i nakon što je trka nastavljena, nastavio da dominira stazom i udaljavao se od konkurencije. U poslednjih nekoliko krugova, Sebastian Vettel je pokušao da ga prestigne, ali bez uspijeha. Vettel je završio trku na drugom mjestu, pa je na taj način dodatno uvećao svoju prednost u generalnom poretku.  Treće mjesto pripalo je Mark Webberu.

 

Drugi vozač Mercedesa, Lewis Hamilton trku je završio na četvrtom mjestu,  dok je peto, fantastično mjesto osvojio Adrian Sutil iz tima Force India. Bodove su još osvojili Jason Button, Fernanro Alonso, Jean – Eric Vergene,  Paul Di Resta i Kimi Raikkonen.

 

Međutim, za pobjednika Nicu Rosberga ova trka je bila od posebnog značaja. Naime, prije tačno 30.godina na istoj stazi, na ulicama Monte Carla, trijumfovao je i njegov otac, legendarni Keke Rosberg. Na taj način, Keke i Nico Rosberg postali su jedini otac i sin koji su  slavili na ulicama Monte Carla.

 

U ukupnom poretku na prvom mjestu i dalje se nalazi Sebastian Vettel sa 107 poena, iza njega je Kimi Raikkonen sa 86, a na trećem mjestu se još uvijek pripada Fernandu Alosnu, koji ima 78 poena.  U poretku konstruktora, Red Bull je i dalje vodeći sa 164 poena, ispred Ferrarija koji ima 123, a treće mjesto pripada Lotusu sa 112 poena.

 

Naredna trka Formule 1 vozi se 9. juna za Veliku nagradu Kanade u Montrealu. 

Datum objave: 27/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook