Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Tvrđava Rumkale je skriveni dragulj u Turskoj

Raj za cliff diving

Tvrđava Rumkale je skriveni dragulj u Turskoj

Heslop, pobjednik dva ovosezonska takmičenja, u konkurenciji je za osvajanje šampionske titule ove godine. To bi bila njegova prva titula šampiona Red Bull Cliff Diving Svjetske serije. Posljednja stanica prvenstva održaće se 19. novembra na Novom Zelandu...

Drevna tvrđava Rumkale, smještena na mirnoj obali rijeke Eufrat u južnoj turskoj provinciji Gaziantep, predstavlja živo svjedočanstvo prošlih vremena. Ovo mjesto spaja istoriju, prirodnu ljepotu i avanture na elegantan način, a nedavno je britanski skakač sa stene Aidan Heslop izveo hrabar poduhvat ovde. Tvrđava Rumkale, takođe poznata kao Hromgla i Urumgala, ponosno stoji na ušću reke Eufrat i potoka Merzimen. Može se pristupiti samo čamcem, a ova drevna utvrda zauzima prostor koji se prostire na dužinu od 200 metara i širinu od 120 metara. Ime Rumkale na turskom jeziku znači "rimski dvorac", što je odgovarajuće priznanje istorijskim korenima tvrđave. Iako se tradicionalno pripisuje izgradnja Vizantincima, porijeklo ove tvrđave seže dublje u prošlost. Dokazi sugeriraju da su ovu oblast vjerovatno koristili Rimljani, a neki istoričari čak vjeruju da se porijeklo tvrđave seže i do Asiraca.

 

 

 


Strateški položaj tvrđave Rumkale na vrhu brda, okruženog strmim liticama koje dramatično strše nad recima Eufrat i Merzimen, predstavlja arhitektonsko čudo koje se neprimjetno stapa s okolnim prirodnim stenama. Zbog izgradnje brane na Eufratu, okolni pejzaž doživio je značajne promjene. Rijeka sada formira malo jezero blizu tvrđave Rumkale, što ne samo da obogaćuje prirodnu lepotu ovog regiona, već i pruža miran ambijent s panoramskim pogledom na rezervoar brane Birecik, što posjetiocima pruža uživanje. Dok se Heslop priprema za svoju posljednju stanicu u Red Bull Cliff Diving Svetskoj seriji 2023, koja će se održati u novembru u Aucklandu na Novom Zelandu, iskoristio je vrijeme da istraži ovu jedinstvenu lokaciju.

 


"Ovo mjesto je staro 2.000 godina. Možete vidjeti sve ove pećine i kuće u kojima su ljudi živjeli prije 2.000 godina. To je nevjerovatno. Nema mnogo mogućnosti da zaista istražite ruševine na mjestima poput ovog", rekao je oduševljeni Heslop. Živopisno okruženje poslužilo je kao idealna pozornica za njegov skok s visokih litica u tirkizne vode, čime je postao prvi sportista koji je skočio s ostataka tvrđave Rumkale. Heslop je s mnogo entuzijazma govorio o svom skoku s visine od 26 metara. "Ovo je nevjerovatna historijska lokacija za skokove. Osjećam se privilegovanim samo što mogu biti ovdje, a pogotovo što je ovo raj za skakače, sa svim nevjerovatnim mjestima oko ove prelijepe rijeke", dodao je Britanac.

Datum objave: 07/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook