Naslovna > Vijesti > U 91. godini položio vozački

Zanimljivo

U 91. godini položio vozački

Analiza podataka o broju izdatih novih vozačkih dozvola u Britaniji, pokazala je da je prošle godine čak pet osoba dobilo ovaj dokument sa više od 80 godina starosti

Prošle godine je petero Britanaca starijih od 80 godina zatražilo mogućnost da polažu vozački ispit, u čemu su im britanske vlasti udovoljile. Svih pet osoba je dobilo važeću vozačku dozvolu, a među njima je i jedan deda od 91 godinu.

 

Nakon polaganja ispita dedica je izjavio da je oduševljen, te da mu je životna želja bila položiti vozački ispit. No, taj dedica nije najstariji čovjek koji je u Britaniji polagao vozački ispit. Prije nekoliko godina do vozačke dozvole, na isti način došao je jedan 94-godišnjak. Britanski zakon nema gornju starosnu granicu za vozače, ali predviđa da sve osobe starije od 70 godina, svake tri godine obnavljaju svoju vozačku dozvolu. Upravo je to izazvalo brojne kontraverze, jer je britanska javnost za  zabranu upravljanja vozilom starijim osobama, pogotovo zbog činjenice da je nedavno jedan deda od 90 godina vozeći automobil izazvao pravi haos, vozeći u suprotnom smjeru. 

Datum objave: 18/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook