Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > U planu fabriku električnih vozila u Koreji do 2025. godine

Hyundai se širi

U planu fabriku električnih vozila u Koreji do 2025. godine

Hyundai kaže da će novi pogoni dovesti do otvaranja 8.100 radnih mjesta i pomoći da postigne svoj cilj da "postane lider u električnoj mobilnosti u SAD-u"...

Hyundai ima za cilj otvaranje i rad fabrike električnih vozila u Južnoj Koreji do 2025. godine. O fabrici su dati ograničeni detalji, ali zna se da će to biti prva potpuno nova proizvodna lokacija koju je Hyundai otvorio na svom domaćem tržištu otkako je otvorio fabriku 1996. Potvrdu planova dao je lokalni sindikat proizvođača automobila. Iako je fabrici dato zeleno svjetlo, ostaje neizvjesno koja će se vozila tamo proizvoditi. Ioniq 5 ovog proizvođača trenutno se proizvodi u njegovoj fabrici u Ulsanu u Južnoj Koreji i u fabrici u Zapadnoj Javi u Indoneziji. Hyundai se takođe sprema da predstavi Ioniq 6 električnu limuzinu kasnije ove godine, a potom će ga pratiti i Ioniq 7 SUV.

 

 

 


U maju je ovaj proizvođač automobila najavio ogromnu investiciju od 5,54 milijardi dolara u državu Džordžiju koja će omogućiti izgradnju pogona za proizvodnju električnih vozila i baterija na lokaciji od 2.923 hektara. Predviđeno je da izgradnja na ovoj lokaciji počne početkom 2023. s ciljem da proizvodnja električnih vozila počne u prvoj polovini 2025. Fabrika će imati kapacitet za proizvodnju 300.000 vozila godišnje i posebno će se fokusirati na EV za američko tržište. Kao takvi, i Ioniq 7 i njegov brat, Kia EV9, mogli bi se proizvoditi na istoj lokaciji.

 


“Kao jedan od najuspješnijih i najnaprednijih svjetskih lidera u mobilnosti, nevjerovatno smo ponosni što dijelimo naš plan za otvaranje naših prvih namjenskih pogona za proizvodnju električnih vozila i baterija u SAD-u.” Izvršni predsjednik Hyundai Motor Group Euison Chung rekao je u maju. „SAD su oduvijek imale važno mjesto u globalnoj strategiji Grupacije i uzbuđeni smo što ćemo se udružiti s državom Gruzijom kako bismo postigli naš zajednički cilj elektrifikovane mobilnosti i održivosti u SAD-u.

Datum objave: 13/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook