Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > U ponudi ET7, ET5 i EL7

NIO ulazi na četiri nova evropska tržišta

U ponudi ET7, ET5 i EL7

Kompanija je takođe uspostavila mrežu ovlašćenih servisnih centara u svim većim gradskim dijelovima Norveške, Njemačke, Holandije, Danske i Švedske. Korisnici mogu pristupiti podacima o automobilu i rezervisati termine za servis putem funkcije "Jedan klik za servis" putem NIO aplikacije...

Kineski EV startup NIO objavio je detalje o evropskoj ekspanziji svojih proizvoda i usluga na predstavljanju u Berlinu 7. oktobra. Nakon što je prošle godine debitovao u Evropi u Norveškoj, NIO se ove godine širi u Njemačku, Holandiju, Dansku i Švedsku, a 2023. u Veliku Britaniju, Švajcarsku, Austriju, Belgiju i Luksemburg. Na ovim tržištima, proizvođač električnih vozila će prodavati tri modela bazirana na svojoj NT2 platformi: vodeći sedan ET7, limuzina srednje veličine ET5 i SUV srednje veličine EL5.

 

 

 

 


NIO ET7 je od sada dostupan za naručivanje na četiri tržišta, a isporuke počinju 16. oktobra; Prednarudžbe za ET5 i EL7 su otvorene, a isporuke će početi u januaru i martu 2023. godine. Zanimljivo je da NIO kaže da će njegovi EV-ovi biti dostupni u Evropi sa pretplatničkim modelima "kako bi podstakli upotrebu EV-a". Iako saopštenje za javnost to nije jasno odredilo, izvršni direktor NIO-a William Li rekao je da će kompanija iznajmljivati svoje automobile samo na puštanje u promet, bilo na fiksni period ili putem fleksibilnijeg modela pretplate.

 


"Nećemo prodavati automobile. Fleksibilnost je nova premija", rekao je Li u intervjuu u novom salonu NIO House kompanije u centru Berlina. Nakon prve kuće NIO u glavnom gradu Njemačke ove godine slijedi osam sličnih salona u Evropi— u Hamburgu, Frankfurtu, Dizeldorfu, Amsterdamu, Roterdamu, Kopenhagenu, Stokholmu i Geteborgu. Uslovi pretplate na NIO počinju od samo jednog mjeseca do 60 mjeseci, sa mjesečnom naknadom koja uključuje osiguranje, održavanje, zimske gume i zamjenu baterija, plus fleksibilnost za nadogradnju usluga baterije.

 


Govoreći o zamjeni baterija, kineska kompanija planira izgraditi 20 stanica za zamjenu (PSS) u Evropi ove godine, a očekuje se da će njihov broj dostići 120 2023. godine. U Njemačkoj trenutno postoji jedan PSS koji se nalazi u Zusmarshausenu, između Minhena i Stuttgart. Dodatna stanica u Berlinu je pri kraju. Do 2025. NIO ima za cilj izgraditi 1.000 stanica za zamjenu baterija izvan Kine, od kojih će većina biti u Evropi.

Datum objave: 11/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook