Naslovna > Vijesti > Uskoro bez benzinaca i dizelaša

Amsterdam

Uskoro bez benzinaca i dizelaša

Prema svemu sudeći stanovnici nekih zemalja bi se u narednoj deceniji mogli oprostiti od vozila sa konvencionalnim pogonom...

Poznato je da holanđani za prevoz preferijaju bicikle, pa ne treba da čudi informacija da bi do 2030. godine mogla na snagu da stupi odluka o zabrani benzinaca i dizelaša na ulicama Amsterdama. "Zagađenje je često tihi ubica i jedan je od najopasnijih faktora po zdravlje u Amsterdamu", izjavila je savjetnica za saobraćaj Amsterdama Šeron Dijksma. Bez obzira na veliki broj biciklista, zanimljiva je činjenica da je zagađenje vazduha u Holandiji iznad nivoa koji dozvoljavaju evropska pravila, razlog tome su velika prisutnost motornih vozila u Amsterdamu i Roterdamu.


Ministarstvo zdravlja Holandije upozorava da trenutni nivoi azot-dioksida i čestica u vazduhu mogu da dovedu do oboljenja respiratornih organa i skrate životni vijek čak i za godinu dana. Iz Gradskog vijeća navode da planiraju da sve automobile koji koriste benzin i dizel zamijene alternativnim metodama prevoza, kao što su električni automobili i oni koji koriste vodonik kao gorivo.
 

Datum objave: 04/05/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook