Naslovna > Vijesti > Uskoro letimo na drugačiji način?

Boing

Uskoro letimo na drugačiji način?

Probni let podigao je u vazduh prototip letećeg automobila američke kompanije poznate po proizvodnji putničkih aviona...

Iako se u vazduhu nije zadržao dugo, probni let je ipak uspješno izveden.  Ova letjelica je dugačka 9 metara, jednim je dijelom dron, dijelom helikopter, a sa druge strane avion sa fiksnim krilima. Iz kompanije navode da se u vazduhu zadržala manje od minut, a nakon lebdenja se lagano spustila na aerodrom u Manasasu u Virdžiniji, odakle je i poletjela. Kako njeni tvorci navode, ako ovaj projekat zaživi mogao bi da promjeni budućnost trasporta putnika i robe.

 


Boing je možda postavio novi izazov za konkurentni Airbus koji kao i nekolicina drugh kompanija pokušava da lansira malu bespilotnu letjelicu koja može da izvodi vertikalno polijetanje i slijetanje. Autonomna tehnologija, ali i sve veće gužve na javnim putevima, mogli bi biti dobar pokretač promjena u vazduhoplovnoj industriji naredne decenije.  "Ovako izgleda revolucija, a to je zahvaljujući autonomiji", istakao je nakon testiranja predsjednik i glavni izvršni operativac Boingove podružnice Aurora Flight Sciences.

Datum objave: 29/01/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook