Naslovna > Vijesti > Uskoro novi, jeftini model

Ford

Uskoro novi, jeftini model

Kako bi bio konkurentan na svakom tržištu u svakom segmentu, Ford planira razvoj jeftinog modela koji bi se prodavao na globalnom nivou

Osim što trenutno radi na razvoju postojećih i novih modela, Ford se upušta u jednu novu, za njih nekarakterističnu avanturu. Naime, u Fordu planiraju razvoj vozila čiji će najveći adut biti izrazito prihvatljiva cijena, a automobil bi se prodavao globalno.

 

Ovo je potvrdio i CEO Alan Mulally, koji je naglasio da oni trenutno traže rješenje kako bi tržištu ponudili automobil jeftiniji od Fieste.  Model u Fordu trenutno nazivaju  „Value B“  i on bi trebao imati iste dimenzije, ali znatno nižu cijenu od Fieste. Mulally nije rekao gdje će se model proizvoditi i kada će se naći na tržištu. U svakom slučaju, u Europi postoji Ford jeftiniji od Fieste, a radi se o mini automobilu KA, koji FIAT proizvodi u Poljskoj za Ford.  Segment mini vozila nije takav da ga je moguće raširiti na globalnom nivou – smatra Mulally, stoga Ka odvaja od ostatka game. Stvaranje i korištenje globalne arhitekture umnogome će doprinijeti smanjenju cijene budućeg Fordovog modela. Mulally naglašava da će se model  proizvoditi pod logom Forda, te da za isti ne planiraju osnivanje novog branda, kao što je slučaj sa Renaultom i Daciom. 

Datum objave: 10/09/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook