Naslovna > Automobili > Lexus > LF-Z > Uvid u budućnost Toyotinog premijuma

Lexus LF-Z

Uvid u budućnost Toyotinog premijuma

Sa futurističkim konceptom LF-Z, Lexus je dao uvid kako bi u budućnosti mogli izgledati električni automobili, kojima će se Toyotin luksuzni podbrend maksimalno posvetiti...

UX 300e bio je stidljiv pokušaj Toyotine luksuzne divizije da uskoči na ,,zeleni“ teren, ali sa novim konceptom LF-Z, Lexus je spreman da u potpunosti prihvati elektrifikaciju. Riječ je o konceptu sa nultim emisijama koji utire put čitavom nizu ekološki prihvatljivijih modela, koji bi trebalo da budu lansirani do 2025. godine. Cilj je predstaviti 20 automobila sa hibridnim, plug-in hibridnim i čisto električnim pogonom do sredine decenije.

 

 


LF-Z simbolizuje stil, performanse i tehnologiju koji će biti dostupni za četiri godine. Koncept poprima oblik nisko postavljenog SUV-a sa krovnom linijom koja naglo opada prema nazad i izrađena je od stakla. Kao i kod većine konceptnih modela, i LF-Z je postavljen na nerealno velikim točkovima, a umjesto klasičnih bočnih retrovizora nalaze se kamere. Tradicionalne kvake na vratima takođe su zamijenjene modernijim koje elektronski iskaču samo kada su potrebne.

 


Lexus ne govori mnogo toga o tehničkim specifikacijama, rekavši samo da se LF-Z vozi na namjenskoj platformi električnih automobila i koristi Direct4 pogon. Sastoji se od dvostrukih elektromotora sa visokom izlaznom snagom koji omogućavaju pogon na sva četiri točka, sa mogućnošću prebacivanja pogona na prednju ili zadnju osovinu po potrebi. Nema za sada informacija o dometu, kao ni o vremenu koje će biti potrebno za punjenje baterije. U nastojanju da intenzivira razvoj eleektričnih automobila u narednim godinama, Lexus će u martu 2024. godine otvoriti poslovni i tehnički centar u Toyotinom centru u Japanu.

Datum objave: 30/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook