Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Veliki tehnološki iskorak unaprijed

Volkswagen

Veliki tehnološki iskorak unaprijed

Inžinjeri Volkswagena, zajedno sa pertnerima u Sjedinjenim Američkim Državama, trenutno rade na sistemu bežičnog punnjenja baterija e-vozila, koji bi bio u mogućnosti da 80% kapaciteta napuni za svega 10 minuta...

Kao što je ranije predstavljeno u dugoročnim planovima grupacije Volkswagen, u narednom periodu velika pažnja i resursi biće preusmjereni u razvoj elktričnih automobila. Samim tim u kompaniji će nastojati da poboljšaju svoje tehnološke sisteme, povećavajući njihovu efikasnost, snagu i pouzdanost. Upravo na jednom ovakvom projektu se trenutno radi preko Velike bare. Riječ je o istraživanju koje provodi Centar za inovacije američke divizije Volkswagen Grupe u Knoxvilleu, zajedno sa najvećim američkim nacionalnim tehnološkim i energetskim laboratorijem Oak Ridge National Laboratory (ORNL), te Univerzitetom Tennessee (Knoxville).

 

 

 

 

 

Jedan od prvih projekata ovog trojca biće, razvijeanje efikasnog i moćnog sistema bežičnog punjenja automobila sa električnim pogonskim sklopovima. Istraživači će raditi na konceptu bežičnog punjenja e-vozila velike snage Nacionalnog laboratorija ORLN sa Porsche Taycanom. Krajnji cilj je napraviti napredak u dizajnu bežičnog punjenja koji se usredotočuje na elektromagnetske valove kako bi se uklonile smetnje. Za sada, prema dobo obaviještenim izvorima, ovaj projekat napreduje veoma dobro, te je prototim sistema pokazao uspješnost od 98%,  a samim tim jasno je da sva energija iz punjača dolazi do baterije vozila. Trenutno se radi na povećanju snage sistema, a konačni cilj je da se dostigne jačina od 300kW, što bi omogućilo punjenje od 80% kapaciteta baterije za svega 10 minuta. "Uzbuđeni smo što radimo s Volkswagenom kako bismo demonstrirali ORNL-ovu moćnu, ultra učinkovitu tehnologiju bežičnog punjenja", rekao je Xin Sun, pomoćni direktor laboratorija za energetsku znanost i tehnologiju u ORNL-u. Takođe gospodin Sun je dodao:“Naš jedinstveni polifazni dizajn elektromagnetske zavojnice i energetska elektronika osiguravaju visoke nivoe prenosa snage u kompaktnom sustavu, s potencijalom za ublažavanje problema dometa električnih vozila i ubrzavanje dekarbonizacije transportnog sektora u SAD-u.” “Volkswagen grupacija na globalnom nivou ima za cilj izgraditi održiviju viziju buduće mobilnosti u cijelom svijetu, a mi povezujemo najbolje istraživače na svijetu kako bismo to učinili stvarnošću”, rekao je Nikolai Ardey, izvršni direktor istraživanja grupe u Volkswagen Grupi. “Saradnja na inovacijama s partnerima kao što su Oakridge National Laboratory i University of Tennessee pomaže implemetiranju znanja Volkswagenovog međunarodnog inovacijskog tima.”

Datum objave: 03/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook