Naslovna > Auto moto sport > Verstappen najmlađi pobjednik F1

Formula 1

Verstappen najmlađi pobjednik F1

Trka za Veliku nagradu Španije ostaće zabilježena i dobro upamćena jer su se na samom startu sudarila dva najbolja vozača Formule 1, Lewis Hamilton i Nico Rosberg. Da li zbog ovog incidenta ili zbog rizika i ulazka samo tri puta u box, Max Verstappen je stao na pobjednički podijum i tako postao najmlađi pobjednik trke F1 svih vremena …

Hamilton i Rosberg krenuli su sa prva dva mjesta, ali je do sudara došlo u trećoj krivini jer je Hamilton pokušao da zauzme vodeće mjesto, ali se Rosberg ubacio ispred njega kako bi mu zatvorio prolaz usljed čega je i doslo do sudara, zbog čega su obojica morali odustati od trke jer su završili pokraj staze. Zbog ovog neslavnog događaja Rosberg je prekinuo niz od sedam uzastopnih pobijeda. Ako se utvrdi da je Hamilton kriv za ovaj sudar, bio bi mu to treći prekršaj ove sezone, zbog čega će biti kažnjen startom deset pozicija unazad na sljedećoj trci.

 

Najmlađi pobjednik trke Formule 1 svih vremena postao je Max Verstappen koji je u svom Red Bullu slavio na Velikoj nagradi Španije. Za njim su kroz cilj prošli Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel i Valtteri Bottas. Verstappen je imao pomalo riskantnu strategiju tako što je odlučio samo tri puta da uđe u box pa je posljednjih pet krugova bukvalno votio na potpuno potrošenim pneumaticima. Međutim uspio je da se izbori sa svim preprekama i da ostane zabilježen u istoriji. Ricciardo, Sainz, Perez, Massa, Button i Kvyat plasirali su se u prvih deset. Naredna trka vozi se 26. – 29. maja, za Veliku nagradu Monaca.

 

Datum objave: 16/05/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook