Naslovna > Vijesti > Volkswagen radi na jeftinijim automobilima

Planovi

Volkswagen radi na jeftinijim automobilima

Kako bi se zadovoljile potrebe mnogoljudnih ali ne tako bogatih tržišta, automobilski proizvođači za takve zemlje proizvode jeftine automobile, a u taj posao mogao bi se upustiti u VW

Njemački mediji bruje o tome kako Volkswagen planira razvoj i distribuciju automobila koji ne bi koštao više od 5.000 Eura.  Razlog za ovakav potez VW-a, pravda se činjenicom da su jeftina vozila odlično prihvaćena u mnogoljudnim zemljama, a na velikoj prodaji i zarada nije mala, te je ekonomska računica opravdana.

 

Njemačka kompanija već sada u Indiji prodaje modele Vento i Polo, koji su lokalizovani za to tržište i koštaju oko 7.000 Eura. Pored tih automobila VW će uskoro u Kini plasirati još jedan jeftini model koji će biti u rangu sa Seatovim Toledom. Taj automobil bi mogao biti plod saradjne VW-a i jednog od mnogobrojnih kineskih partnera. No, sve su ovo predviđanja i nagađanja, bez zvaničnih odlulka iz Njemačke. Ipak, ukoliko VW krene putem razvoja jeftinijih automobila, vrlo je moguće da za takve potrebe „zakupi“ neki brand, pod čijom bi značkom prodavao ta vozila. Renaultu je uspjelo sa Daciom, prije nekoliko dana je Nissan saopštio da će oživjeti Datsun zbog toga, ne vidimo razloga zašto to ne bi učinio i VW. Iako će možda neki reći da nije uredu da jedna kompanija posjeduje Bentley, recimo i neki jeftini brand, no ekonomska opravdanost najvažniji je parametar, te je važnija od svih tradicija i „duhovnih vrijednosti“. Zbog toga je Volkswagen danas to što jeste!

Datum objave: 22/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook