Naslovna > Vijesti > Volvo otkrio koncept Drive-E motora sa čak 450 KS

Lider u turbo tehnologiji

Volvo otkrio koncept Drive-E motora sa čak 450 KS

Volvo donosi novu unikatnu kombinaciju performansi i efikasnosti sa High Performance Drive-E Powertrain konceptom

Inovativna Triple Boost tehnologija ojačala je 2.0 litarski četverocilindarski Drive-E benzinski motor na čitavih 450 KS. To je još jedan dokaz posvećenosti Volva da ponudi vrhunski vozački užitak iz malih resursa. Na krilima uspješnog predstavljanja nove Drive-E porodice motora, Volvo inženjerski tim ponovo demonstrira svoje tehnološko liderstvo u turbo tehnologiji.

 

„Kada smo 2013. godine predstavili Drive-E porodicu motora, cilj je bio ponuditi najnapredniji četverocilindarski motor u industriji. Znali smo da je 320 KS u našem 2.0 litarskom benzincu samo početak. 450 KS jak High Performance Drive-E Powertrain Concept, demonstrira naše ambicije, ali i sveobuhvatnost Drive-E motora.“ - kaže Peter Mertens, dopredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car Group.

 

High Performance Drive-E Powertrain Concept bazira se na setu tehnologija, koje inače nisu uobičajene za četverocilindarski motor. Motor je opremljen sa dva paralelna turbopunjača i električno pokretanim kompresorom. Stlačeni zrak iz ove jedinice se ne šalje u cilindre već u dva pararelna turbopunjača. Gorivo se s druge strane ubrizgava putem dvije pumpe za gorivo koje rade pri pritisku od 250 bara. Ova kombinacija omogućava maksimalan priliv pogonske snage bez ikakve turborupe.

Datum objave: 09/10/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook