Naslovna > Vijesti > Volvo Polestar Racing i Thed Björk na trci u Shanghaiju

WTCC

Volvo Polestar Racing i Thed Björk na trci u Shanghaiju

Björk, koji je pobjedama na 9 od 12 utrka neprikosnoveno osvojio ovogodišnju STCC šampionsku titulu će na WTCC utrci u Kini, koja se vozi 3. novembra nastupiti za upravljačem Volva C30 1.6T...

Volvo Polestar Racing će zajedno sa novokrunisanim STCC (Swedish Touring Car Championship) šampionom Thedom Björkom nastupiti na FIA World Touring Car Championship (WTCC) utrci u Shanghaiju.

 

 „Ulazimo u ovu utrku, kako bismo „opipali“ puls WTCC šampionata, te istovremeno na specifičan način proslavili Björkov sjajan uspjeh u ovogodišnjoj STCC sezoni“ - izjavio je Alexander Murdzevski Schedvin, komercijalni direktor motorsport odjela pri kompaniji Volvo Cars.

 

Björk, koji je pobjedama na 9 od 12 utrka neprikosnoveno osvojio ovogodišnju STCC šampionsku titulu će na WTCC utrci u Kini, koja se vozi 3. novembra nastupiti za upravljačem Volva C30 1.6T.

 

„Veselim se mom prvom WTCC nastupu i zaista sam zahvalan Volvu na pruženoj prilici. WTCC je veoma zahtjevno takmičenje, tako da će izazov biti velik, ali to nam je ujedno i najveća motivacija“ - izjavio je Björk.

 

Volvo Polestar Racing je već nastupao u WTCC šampionatu 2011. godine sa Volvom C30 1.6T, kojim je upravljao Robert Dahlgren. Isti će automobil u Shanghaiju voziti i Björk.

 

„Kada su u pitanju utrke, naš smo fokus usmjerili na model Volvo S60, s kojim nastupamo u Švedskoj i SAD-u, a sljedeće godine i u australijskom V8 Supercars šampionatu. Iako naš S60 nije pogodan za nastup u WTCC šampionatu, i dalje smatramo da ovaj vid takmičenja predstavlja najbolju vrijednost za uložen novac i sjajnu marketinšku podlogu. Zbog toga želimo ostati u toku sa dešavanjima, tako što ćemo odvesti jednu utrku sa našim modelom C30. Naš je cilj procjena snage i mogućnosti, a ne performanse i rezultati“ - rekao je Murdzevski Schedvin.

 

Thed Björk (32) je jedan od najsposobnijih švedskih vozača utrka sa iskustvom u F3000, DTM i LeMans šamponatima. Bogata karijera uključuje dvije STCC titule, 2001 FIA Sportscar SR2 titulu, te titule u Švedskoj i Norveškoj Formuli 3 1999. godine. Björk će se u WTCC utrci suprotstaviti vozačkim veličinama, kao što su Yvan Muller (Chevrolet) i Gabriele Tarquini (Honda).

 

„Znamo da će to biti zahtjevan vikend za nas, obzirom da nikad nismo nastupiti na ovoj stazi. Ipak, imamo krajnje realna očekivanja, odnosno završetak utrke među prvih deset vozača. Ipak, glavni cilj je skupljanje vrijednih podataka i informacija. No, bez obzira na to, dat ću sve od sebe i nema sumnje da je pred nama uzbudljiva utrka“ - zaključuje Björk.

Datum objave: 26/09/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook