Naslovna > Vijesti > VW najuspješniji proizvođač automobila u prvom polugodištu

Volkswagen

VW najuspješniji proizvođač automobila u prvom polugodištu

Njemački automobilski gigant je najuspješniji proizvođač automobila u prvih šest mjeseci tekuće godine. Na drugom je mjestu Toyota.

Analiza prodajnih rezultata ostvarenih u prvoj polovici tekuće godine pokazala je da sa Volkswagen sa 5,12 miliona isporučenih vozila broj 1 među proizvođačima automobila. U odnosu na isti period lani to je povećanje za 1,5 %. Rezultat je tim veći ako se zna da za ovu godinu stručnjaci VW-u nisu predviđali nikakav rast. Naprotiv, bilo je dosta analitičara koji su najavljivali crne brojke, odnosno debele minuse.

 


Za odličan rezultat najviše je zaslužna velika globalna potražnja za luksuznim modelima Audija i Porschea a u isti se rang, po interesu kupaca, može svrstati češka Škoda koja je po krovom koncerna VW.
Za kraj godine u VW-u očekuju zadržavanje prvog mjesta. Plan je isporučiti nešto više od prošlogodišnjih 9,93 miliona vozila. Procjena se temelji na činjenici da je potražnja u Kini i u EU u velikom porastu koji je u svakom slučaju veći od pada prodaje u SAD i Rusiji.

 


Istovremeno sa VW-om i Toyota je objavila rezultate prodaje za prvu polovicu godine. Japanski je proizvođač automobila objavio pad prodaje od 0,6%. Lani je Toyota sa svim brandovima pod svojim krovom isporučila 5,02 miliona vozila  a ove 4,99 miliona do kraja juna.
Do pada Toyotinog pada prodaje došlo je zbog nekoliko zastoja u proizvodnji do kojih je došlo iz opravdanih razloga.

Datum objave: 01/08/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook