Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Zajedničkim snagama dizajniraju poluprovodnike

Volkswagen se udružio sa STMicroelectronics

Zajedničkim snagama dizajniraju poluprovodnike

Razvoj vrhunske softverske arhitekture za brendove Audi i Porsche bio je opterećen sukobima, nedostacima i odlaganjem modela uključujući električnu verziju Porscheovog kompaktnog SUV-a Macan...

Volkswagenov softverski pogon Cariad  će po prvi put početi dizajnirati čipove, u partnerstvu sa STMicroelectronics za zajednički razvoj poluprovodnika za svoju platformu. Sporazumom, VW-ov Cariad i STMicroelectronics planiraju nabaviti ključne komponente od globalno najvećeg proizvođača čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. "Planiranom direktnom saradnjom sa ST i TSMC-om, aktivno oblikujemo cijeli naš lanac nabavke poluprovodnika", rekao je Murat Aksel, šef nabavke Volkswagena. “Osiguravamo proizvodnju upravo onih čipova koji su nam potrebni za naše automobile i osiguravamo nabavku kritičnih mikročipova u godinama koje dolaze.”

 

 

 


Ovaj sporazum je drugo partnerstvo fokusirano na čipove za Volksvagenov potez elektrifikacije. Cariad je u maju saopštio da je potpisao ugovor sa Qualcomm Inc za pomoć u aplikacijama za automatizovanu vožnju. Volkswagenova Cariad jedinica, osnovana 2020. kako bi udružila prethodne softverske napore, borila se s nekoliko prepreka jer ima za cilj stvaranje jedinstvene softverske platforme za pokretanje proizvodnje projekta Trinity marke VW 2026. godine.

Datum objave: 22/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook