Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Zamijenili gume na F1 bolidu u mraku za 2,84 sekunde

Red Bull Racing

Zamijenili gume na F1 bolidu u mraku za 2,84 sekunde

Zahvaljujući velikom broju radnih sati posvećenih intenzivnom treningu, mehaničari tima Oracle Red Bull Racing su izuzetno stručni u obavljanju besprijekornog posla prilikom zaustavljanja bolida u boksu radi zamjene guma. To je potvrđeno činjenicom da su u proteklih šest godina redovno osvajali nagradu DHL Fastest Pit Stop Award...

Iako je zavjesa za sezonu Formule 1 u 2023. godini već spuštena, to ne znači da su se mehaničari Oracle Red Bull Racing tima potpuno opustili. Naprotiv, postigli su još jedan impresivan poduhvat. Šampionski tim postao je prvi na svijetu koji je zamijenio gume na bolidu Formule 1 u potpunoj tami. Poznato je da je zaustavljanje bolida u boksu i rad mehaničara prava simfonija preciznosti i brzine, gdje oni mijenjaju gume gotovo trenutno. Do sada su zamjene guma na bolidu obavljali na različitim mjestima, od trga u Londonu do okoline bez gravitacije, a sada su izveli još jedan izuzetan poduhvat tako što su to uradili u potpunoj tami.

 

 

 


U ovom izazovu je učestvovalo 18 članova posade koji su zajedničkim naporom, u potpunoj tami, uspjeli da zamjene gume na bolidu RB14 za nevjerovatnih 2,84 sekunde. Prvo su vježbali s tamnim vizirima, a kada su bili potpuno spremni, obavljali su svoj posao u potpunom mraku, koristeći naočare za noćni vid koje su imali samo mehaničari podižući bolid. Imali su 10 pokušaja da ostvare najbolje vrijeme, a najbolji rezultat je postignut u posljednjem pokušaju, impresivnih 2,84 sekunde. Važno je napomenuti da je ovo izuzetan uspjeh, jer postignuto vrijeme nije loše ni za zamjenu guma tokom same trke na stazi, kada vidljivost uopšte nije problem.

 


Brzina mehaničara i izuzetno izvršen posao tokom ove sezone nedvosmisleno su doprinijeli uspjehu tima koji je apsolutno dominirao. Max Verstappen, vozač Oracle Red Bull Racing-a iz Holandije, osigurao je svoju treću uzastopnu titulu svjetskog prvaka Formule 1, čak šest trka prije kraja sezone. Njegov timski kolega, Sergio Perez, zauzeo je poziciju viceprvaka, dok je tim ubjedljivo osvojio titulu u konkurenciji konstruktora.

Datum objave: 15/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook