Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Zanimljive činjenice o cliff divingu

Najstariji ekstremni sport

Zanimljive činjenice o cliff divingu

I ove godine Stari most će biti pozornica sportskog spektakla svjetskog ranga, te da će Mostar još jednom potvrditi epitet „klasika“ Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a Mostarci opravdati imidž vatrenih gledalaca koji izvrsno poznaju skokove...

Od 7. do 9. septembra, Mostar će po osmi put pružiti gostoprimstvo vrhunskim svjetskim skakačima i skakačicama na Starom mostu, kao pretposljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023. godine. Cliff diving, najstariji ekstremni sport na svijetu, krije u sebi niz fascinantnih činjenica i zanimljivih podataka. Ovaj atraktivan i uzbudljiv sport privlači pažnju gledalaca, dok takmičarima postavlja izuzetno zahtjevne izazove, uz dozu opasnosti. Uključuje ogromnu mentalnu snagu, disciplinu i hrabrost kod skakača, uz obaveznu tehničku savršenost i vrhunsku fizičku pripremljenost. Svaki skok, koji izgleda kao lagan poduhvat, za sobom nosi mnogo napornog rada, odricanja i treninga, uz neizostavno prisustvo hrabrosti. Ovaj sport ne trpi greške, čak i najmanja može odlučiti između trijumfa i poraza. Havaji su rodno mjesto cliff divinga, gdje je u 18. veku kralj Kahekili prvi put skočio sa svijetih litica ostrva Lanai. Trofej za pobjednike Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva dobio je ime po ovom legendarnom havajskom lideru kao počast. Za najstariji ekstremni sport na svijetu vezane su brojne impresivne brojke i zanimljive činjenice.

 

 

 


U Red Bull Cliff Diving takmičenjima, muški takmičari se hrabro spuštaju sa visine od 27 metara, što je ekvivalentno visini osmospratnice, dok se žene suočavaju sa izazovom skoka sa visine od 21 metra. Da bi skok bio izvediv, minimalna dubina vode mora biti najmanje 5 metara. Kratak trenutak skoka traje manje od 3 sekunde, u kojima takmičar mora izvesti kompleksne pokrete i figure dok slobodno pada. Tokom ovog vremena, dostiže brzinu od čak 85-90 km/h, a pri udaru u vodu, tijelo doživljava silu od čak 5 G, što je pet puta više od sopstvene težine. Skakači se oslanjaju isključivo na svoje vještine i koncentraciju, budući da je jedina zaštita u ovom sportu njihova sopstvena sposobnost. Najveći rizik od povreda nastaje pri kontaktu s vodom, tačnije pri doskoku. Udaranje u vodu ravno (poznato kao "palačinka" ili "daska") sa visine od 27 metara ima sličan efekat kao udarac o beton s visine od 13 metara. Težina samog skoka određuje se kombinacijom faktora kao što su vrsta odraza, broj rotacija, broj vrtnji i položaj tijela tokom skoka i doskoka. Na osnovu ovih elemenata, takmičari imaju mogućnost da izaberu između čak 119 različitih skokova. Ocjenu za svaki skok dodjeljuje međunarodni žiri sastavljen od pet sudija. Ovi sudije ocjenjuju aspekte kao što su odraz, položaj tijela tokom leta i kvalitet doskoka. Iako ove brojke i informacije djeluju impresivno i na papiru, njihov pravi značaj se najbolje razumije tokom gledanja takmičenja u cliff divingu, posebno kada se prisustvuje događaju uživo. To posebno dobro znaju i Mostarci, koji su imali privilegiju da uživaju u izvedbama svjetskih zvezda cliff divinga još od 2015. godine.

Datum objave: 25/08/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook