Naslovna > Automobili > Lotus > 3 Eleven > Brzi trkač legalan za cestu
FOTO GALERIJA (5)

Lotus 3-Eleven 430

Brzi trkač legalan za cestu

Pojavilo se jedno specijalno izdanje Lotus track day automobila, odnosno vikend jurilice koja je legalna i za cestu i za trkaću stazu.

Zove se Lotus 3-Eleven i raspolaže V6 pogonskom jedinicom snage 430 KS. Umjesto krova, automobil je opremljen samo niskim vjetrobranom, a u olakšanu šasiju je ugrađen motor sa superchargerom  iz Lotus Exige Cup 430  trkaćeg automobila. Ubrzanje do 100  km/h  3-Eleven ostvaruje za  3.1 sekundu a maksimalna brzina je 290 kmh! Poboljšana aerodinamika obezbjeđuje 15% bolji downforce u odnosu na standardni Exige, a iz Lotusa navode da je sila pritiska na zadnji dio automobila pri maksimalnoj brzini 265 kg.

 


Elementi mehanike su prilahogođeni vožnji na trkaćoj stazi, pa se Lotus 3-Eleven 430 može pohvaliti limited-slip diferencijalom, kompleksnim traction control sistemom i velikim kočnicama. Planirana je proizvodnja ograničene serije od samo 20 primjeraka, a jedan od  ovih automobila može biti Vaš za 102.000 funti. Plus doplata za trkaći upravljač koji se skida, titanijumski izduvni sistem...

Datum objave: 27/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook