Naslovna > Teme > Električna budućnost

Jaguar Land Rover

Električna budućnost

Sva tri njemačka premium giganta su najavila planove za elektrifikaciju svojih vodećih modela. Mercedes AMG najavljuje elektrifikaciju serije 73, Audi Sport će svoj V8 agregat elektrifikovati u nadolazećem periodu, a BMW-ove najsnažnije verzije serija 4 i 7 će biti električne. Britanski koncern Jaguar Land Rover ne namjerava sjediti skrštenih ruku i već nagovještava svoje planove za elektrifikovanu budućnost...

Jaguar Land Rover takođe radi na razvoju performantnih hibrida i potpuno električnih vozila preko svog odjeljenja za specijalna vozila SVO.  Idući tragovima modela F-Type SVR, F-Pace SVR, a naročito XE SV Project 8, direktor JLR SVO Michael van der Sande je izjavio kako je elektrifikacija modela ovog brenda sada na dnevnom redu. U suprotnosti sa opšte prihvaćenim mišljenjem, I-Pace nije jedan od modela planiranih za pokretanje performantne linije.  Bilo bi prilično iznenađujuće da ovaj električni SUV dobije varijantu eTrophy Formula E, jer je nastavak proizvodnje ovog modela nakon ove godine neizvjestan. Još u septembru 2019. Michael van der Sande je govorio da je samo „pitanje dana“ kada će I-Pace SVR biti lansiran na tržište.

 

 

 

U svojoj izjavi za medije direktor SVO je istakao kako se I-Pace „ne nalazi više na tom putu“ ali da su u igri razne druge opcije o kojima treutno ne može da govori. Velika je vjerovatnoća da naredni performantni električni model ove kompanije bude baziran na luksuznoj limuzini nove genracije XJ.

 

 

 

Sa vodećim modelom koji se bazira na novoj MLA platformi koja će se fokusirati na manje modele, davanje prioriteta XJ SVR se čini kao logičan izbor. Nakon toga bi iskustvo stečeno tokom razvojne faze bilo primjenjeno i na druga vozila bazirana na MLA platformi uključujući model J-Pace i putno orijentisani Range Rover. U međuvremenu JLR sprema predstavljanje ažuriranog modela XJ do kraja ove godine, za kojim će uslijediti potpuno novi Range Rover i Range Rover Sport.

Datum objave: 25/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook