Naslovna > Automobili > Porsche > Macan > EV će imati 603 KS i preko 1000 Nm

Porsche Macan

EV će imati 603 KS i preko 1000 Nm

Da bi se povećala brzina punjenja, pametni inženjering je ušao u razvoj baterije tako da može bolje raditi s punjačima od 400 V tako što je paket od 800 V podijelio na dvije polovine...

Već nekoliko godina se priča o električnom Macanu, a ipak isporuke kupcima neće početi prije 2024. godine. Porsche je planirao da počne prodaju 2023., ali je nedavno odlučio odgoditi EV zbog problema koji su se pojavili od strane softverskog odjeljenja Cariad Volkswagen Grupe. Da bi olakšao čekanje, Zuffenhausen je sada objavio neke preliminarne tehničke specifikacije, i one prilično dobro zvuče. Kao što je ranije objavljeno, Macan bez motora sa unutrašnjim sagorijevanjem će se voziti na novoj Premium Platform Electric koja je razvijena zajedno sa Audijem. Najsnažnija verzija imaće čak 603 konjske snage i više od 1.000 Nm obrtnog momenta iz konfiguracije s dva agregata i pogonom na sve točkove. OZO se takođe konstruiše za specifikaciju sa pogonom na zadnje točkove sa jednim električnim motorom postavljenim nazad.

 

 

 


Dok težina praznog vozila ostaje misterija, zna se da će biti raspoređena 48 posto naprijed i 52 posto nazad. Par e-motora će crpiti svoj sok iz litijum-jonske baterije bruto kapaciteta od 100 kWh (96 do 98 kWh upotrebljivo). Zahvaljujući arhitekturi od 800V, vlasnici 2024 Macan EV će moći da dopune bateriju sa svojih 12 prizmatičnih ćelija od preko 270 kW. Domet za sada ostaje tajna, ali zna se da će vlasnici moći napuniti bateriju od 5 do 80 posto za 25 minuta.

 

 

Ostali potvrđeni detalji za električni Macan uključuju zadnji elektronski zaključavajući diferencijal i povećanje ugla upravljača od 15 posto kako bi vozilo postalo upravljivije. Iz istog razloga, tu je i upravljanje zadnjim točkovima do pet stepeni koje radi pri brzinama ispod 80 km/h.

Datum objave: 14/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook