Naslovna > Automobili > BMW > Serija 4 > Više snage za manje kilograma

BMW M4 CS

Više snage za manje kilograma

Proizvodnja počinje u julu, a osnovna cijena za novi M4 CS (G82) u Njemačkoj iznosi oko 160.000 evra...

Lakši i snažniji od Competition verzije, novi M4 CS pokreće poznati trolitarski šestocilindarski biturbo agregat koji u ovoj varijanti daje 550 konjskih snaga. Nedugo nakon što je BMW predstavio aktuelni M3 s oznakom CS (Competition Sport), iz poznatog M odjeljenja došao je i dvovratni M4 s istom oznakom, koja je rezervisana samo za Coupé verziju. M4 CS, koji se može koristiti na javnim putevima, ali je zaista na svom terenu na trkačkim stazama, donosi sa sobom poznati trolitarski redni šestocilindarski biturbo motor, koji razvija 550 konjskih snaga pri 6.250 i 650 Nm maksimalnog obrtnog momenta u rasponu od 2.750 do 5.950 obr/min.

 

 

 


Ručni mjenjač nije opcija, tako da za prenos snage na obje osovine (xDrive) služi isključivo 8-stepeni automatski mjenjač Steptronic. S adaptivnim pogonom, sva snaga motora može biti usmjerena samo na zadnju osovinu. Uz dodatnih 20 "konja" i činjenicu da je zbog mnogih karbonskih dijelova na karoseriji i u unutrašnjosti CS oko 20 kilograma lakši od M4 Competition, BMW-ov Coupé ubrzava od nule do "stotke" za 3,4 sekunde i ima maksimalnu brzinu od 302 km/h.

 

 

 

Testiranja na čuvenoj njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife pokazala su da je M4 CS, koji se oslanja na kombinaciju 19 i 20-inčnih ultra-lakih naplataka obuvenih u Michelin Pilot Sport Cup 2 gume, samo 1,5 sekundi sporiji od brojčano ograničene verzije CSL. BMW je objavio da će svim kupcima koji planiraju da s CS-om provode većinu vremena na stazi, bez dodatnih troškova, ponuditi gume koje su namijenjene isključivo za vožnju na stazi. Proizvodnja počinje u julu, a osnovna cijena za novi M4 CS (G82) u Njemačkoj iznosi oko 160.000 evra.

Datum objave: 08/05/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook