Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > CLE > Najnoviji AMG za uživanje u vjetru u kosi

Mercedes CLE 53

Najnoviji AMG za uživanje u vjetru u kosi

Potencijal uzdužno postavljenog linijskog motora omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h...

Mercedes-AMG je predstavio najmoćniju kabrio verziju luksuznog četvorosjeda na bazi aktuelnog Coupé modela CLE-Klase, s 449 konjskih snaga. Najsnažnija verzija CLE-a s mekim sklopivim krovom (A236) sada nosi oznaku CLE 53, a u ovoj priči, AMG je ključni igrač, a luksuzni kabriolet pokreće trolitarski 6-cilindarski turbo-benzinski motor, koji je dodatno pojačan 48-voltnim blagim hibridnim sistemom, isti onaj koji koristi i nedavno predstavljeni Coupé AMG CLE 53. Vozač ovog 4,8 metara dugog i bogato opremljenog kabrioleta može da računa na 449 KS i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji se prenosi na sva četiri točka putem 4Matic+ sistema, uz pomoć 9-stepenog automatskog mjenjača AMG SPEEDSHIFT TCT.

 

 

 


Potencijal uzdužno postavljenog linijskog motora omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h. U kombinaciji sa sklopivim krovom, CLE 53 zaostaje samo 0,1 sekundu u ubrzanju od 0 do 100 km/h u poređenju s coupe verzijom. Međutim, ono što je možda važnije istaknuti jeste da CLE 53 Cabrio nudi prilagodljivo vješanje s nekoliko radnih programa, visokokvalitetne kočnice i adaptivni pogon koji omogućava da se sav obrtni moment usmjeri samo na zadnju osovinu. Ova karakteristika, zajedno s režimom rada "Race", može pružiti mnogo zabave u kontrolisanim uslovima.

 


Najsnažniji CLE Cabrio se spolja prepoznaje po specifičnim branicima s većim otvorima za protok vazduha i proširenim blatobranima koji su ispunjeni 19 ili 20-inčnim točkovima. U poređenju s manje snažnim verzijama, trag točkova je povećan za 5,8 centimetara naprijed i 7,6 centimetara pozadi. AMG nudi i nekoliko dodatnih paketa za karoseriju, koji zajedno s većim izborom boja krova omogućavaju veću personalizaciju automobila. Unutrašnjost je dizajnirana s mnogo pažnje prema detaljima, koristeći kvalitetne materijale, što garantuje udobnost putnika, čak i kada je krov spušten iza naslona zadnjih shedišta. Tu je 11,9-inčni ekran multimedijalnog sistema s podesivim nagibom, čime se smanjuje refleksija sunčeve svhetlosti, zatim grijači za vrat i Aircap sistem za smanjenje buke i vrtloženja vazduha unutar kabine.

Datum objave: 08/05/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook