Naslovna > Automobili > Jeep > Avenger > Potpuno novi i prvi električni terenac brenda predstavljen u Parizu

Jeep Avenger

Potpuno novi i prvi električni terenac brenda predstavljen u Parizu

Brend Jeep će predstaviti četiri potpuno električna vozila u Evropi do 2025. na svom putu da postane vodeći brend elektrifikovanih terenaca u svijetu...

Na Sajmu automobila u Parizu, brend Jeep je predstavio svoje prvo ikada BEV vozilo - kompaktni Jeep Avenger, koji predvodi uvođenje portfolija sposobnih, potpuno električnih vozila namenjenih za Evropu i ključna je komponenta u globalnoj strategiji elektrifikacije kao brend koji teži da postane svjetski lider što se tiče terenaca sa nultim emisijama. Dizajniran i napravljen kao Jeep vozilo od prvog dana, Avenger pakuje DNK brenda Jeep u kompaktni terenac sa jedinstvenom kombinacijom sposobnosti, stila, funkcionalnosti i tehnologije kako bi zadovoljio potrebe kupaca. „Novi Jeep Avenger predstavlja ključnu prekretnicu za brend, kao prvi iz portfolija potpuno novih Jeep BEV vozila koji će biti predstavljeni u Evropi“, rekao je Kristijan Munije, glavni izvršni direktor brenda Jeep. „On nudi sposobnosti brenda Jeep koji se sjajno uklapa na evropsko tržište i na Sajmu automobila u Parizu mi prikazujemo zašto je on odlična potpuno električna alternativa trenutnim igračima u B-segmentu terenaca“.

 

 

 


Proizveden u visoko efikasnoj fabrici Stellantis u Tihiju, u Poljskoj, novi Avenger je standardno opremljen sa sistemima Selec-Terrain® i HDC koji, zajedno sa izvanrednim prilaznim i silaznim uglovima i odstojanjem od tla, donose impresivan nivo sposobnosti u segment. Što se tiče elektrifikacije, Jeep Avenger je opremljen sa 400-voltnim električnim pogonskim sistemom nove generacije koji kombinuje novi električni motor i novu bateriju. Korišćenjem 100 kW Mode 4 kabla na direktnu struju priključenog na brzi javni punjač, tri minuta punjenja je dovoljno da se pređe 30 km. Takođe, 24 minuta je dovoljno da se baterija napuni od 20% do 80%. Razvijen u skladu sa specifičnim potrebama evropskih kupaca, novi Avenger je kompaktni terenac koji se, sa samo četiri metra dužine, pozicionira u brzorastućem B-segmentu terenaca, drugom najvećem segmentu u Evropi što se tiče količine. 2023. godine, očekuje se da će B-segment terenaca dostići 2,2 miliona godišnje prodaje, što predstavlja petinu prodatih vozila u Evropi. Novi Avenger je pozicioniran ispod modela Renegade, dopunjujući gamu brenda Jeep u B-segmentu terenaca. „Jeep Avenger je prvi terenac sa nultim emisijama brenda Jeep,“ rekla je Antonela Bruno, direktorka brenda Jeep za Evropu u kompaniji Stellantis. „On će biti nova ulazna tačka za Jeep gamu i omogućiće nam da kompletiramo pokrivenost tržišta terenaca i očekujemo da postane najprodavaniji model u našem portfoliju do 2024. Avenger dodaje novi nivo elektrifikacije našoj gami i predstavlja korak napred u evoluciji brenda Jeep“.

 


Jeep Avenger stiže u salone početkom sljedeće godine, ali kupci već sada mogu da naruče ekskluzivnu First Edition, atraktivnu verziju sa punom opremom, na većini evropskih tržišta. Ovo ga čini vrijednim i primamljivim izborom za one koji traže alternative sa nultim emisijama od brenda Jeep, dalje od tradicionalnijih igrača u segmentu. Novi Jeep Avenger cilja da proširi bazu kupaca, ciljajući ljude aktivnog životnog stila koji traže sposobniji i moderniji dizajn sa kompaktnim dimenzijama i prostranim unutrašnjostima.

 

 

 

Jeep Avenger ima električni pogonski sistem nove generacije koji kombinuje novi električni motor i novu bateriju. Zahvaljujući velikoj snazi i obrtnom momentu, pored specifične kalibracije električnog pogona, novi Avenger nudi beskompromisno uživanje u sposobnostima na i van staze. 400-voltni električni pogonski sistem druge generacije je prvi koji će biti lansiran od strane Emotors, udruženog poduhvata kompanija Stellantis i Nidec Leroc-Somer Holding. On isporučuje 115 kW, što je jednako 156 KS i 260 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Nova baterija od 54 kWh, koju takođe proizvodi Stellantis, nudi veliku gustoću energije i odličan odnos između nominalne i korisne energije. Specifično, baterija se sastoji od 17 modula i 102 ćelije koje koriste NMC 811 litijum-jonsku formulu i obezbjeđuje 400 km dometa u WLTP ciklusu. Baterija, koja je testirana na više od 2 miliona kilometara, je izuzetno kompaktna, nenametljiva i nalazi se ispod prednjih i zadnjih sjedišta i centralnog tunela. Nadalje, zaštićena je velikim odstojanjem od tla i donjim zaštitnim pločama tokom vožnje van staze. Punjenje novog modela Avenger je veoma jednostavno. Korišćenjem 100 kW Mode 4 kabla na direktnu struju priključenog na brzi javni punjač, tri minuta punjenja je dovoljno da se pređe 30 km. Takođe, 24 minuta je dovoljno da se baterija napuni od 20% do 80%.

 


Novi Avenger je prvo Jeep vozilo sa prednjom vučom koje je standardno opremljeno sa sistemima Selec-Terrain® i HDC, koje ga, zajedno sa impresivnim prilaznim i silaznim uglovima i odstojanjem od tla, čine zlatnim standardom u segmentu. Sistem Selec-Terrain® nudi šest režima: „Normal“ za svakodnevnu vožnju; „Eco“ za povećanje dometa; „Sport“ za zabavniju vožnju; „Snow“ za maksimalno prianjanje na zaleđenim putevima ili stazama; „Mud“ za optimizovanje performansi na blatu i bolje prianjanje; i „Sand“ radi smanjenja rizika od zaglavljivanja na peščanom tlu.

 


Unutrašnjost potpuno novog modela Jeep Avenger nastavlja premisu „dizajn za funkciju“. Jasan i robusan dizajn enterijera, koji je usidren efikasnom kontrolnom tablom, je inspirisan istorijom brenda Jeep, posebno modelom Jeep Wrangler. Unutar vozila, pogled odmah privlači gornji dio kontrolne table, gdje je jedna horizontalna „greda“ koja uključuje sve ventilacione otvore, ambijentalno osvjetljene i centralno postavljeni 10,25-inčni ekran osjetljiv na dodir, koji mogu vidjeti i vozač i suvozač. Donji dio kontrolne table čini otvoreni okvir za skladištenje. Novi Avenger ima jedinstvene detalje za ovu klasu vozila, poput premijum sjedišta sa kožnim umecima koja se mogu podešavati elektronski, sa funkcijom masaže, višebojno ambijentalno osvjetljenje smanjuje naprezanje očiju tokom vožnje noću i široki krovni prozor. Bočna svjetla vozila ostaju vidljiva kada se otvori zadnja vrata radi bolje zaštite i bezbjednosti.

 


Jeep Avenger nudi široku lepezu funkcionalnosti za pomoć pri vožnji. Može se pohvaliti autonomnom vožnjom 2. nivoa, koja automatski podešava brzinu i trajektoriju, koristeći adaptivni tempomat i sistem za održavanje trake. Na ovaj način, vozaču se pruža podrška kako bi pratio traku i ostao u centru trake na bezbjednoj udaljenosti od vozila ispred kako bi se obezbijedilo iskustvo spokojne vožnje. Plus, autonomna vožnja 2. niova uključuje sistem za pomoć tokom gužvi, radi opuštene i udobne vožnje čak i u slučaju saobraćajnih gužvi. Novi model takođe nudi sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova, koji čita i prepoznaje znakove pored puta; sistem automatskog kočenja u hitnim slučajevima sa prepoznavanjem pješaka i biciklista, koji usporava vozilo kako bi smanjio rizik od mogućih nezgoda; upozorenje na pospanost vozača, koji upozorava vozača kako momenat pospanosti utiče na pažnju; nadzor mrtvog ugla koji nadzire mrtav ugao vozača; pomoć za ostajanje u traci koji upozorava vozača kada auto napusti traku; parking senzori od 360° sa aktivnim sistemom za pomoć pri parkiranju ; i zadnja kamera od 180°.

 


Jeep ponuda vozila sastoji se od modela Renegade, Renegade 4xe, Renegade e-Hybrid; Compass, Compass 4xe, Compass e-Hybrid; Wrangler (izvan EU), Wrangler 4xe i Gladiator upotpunjuju ponudu pikapova/kamioneta..

Datum objave: 18/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook