Naslovna > Vijesti > Proizvođač oružja ulazi u sferu e-automobila?

Kalašnjikov

Proizvođač oružja ulazi u sferu e-automobila?

Ruska kompanija Kalašnjikov koja je u svijetu poznata po proizvodnji oružja i vojne opreme mogla bi uskoro krenuti i u masovnu proizvodnju električnih prevoznih sredstava...

Javnost je od ranije upoznata o aktivnostima ruske kompanije na polju razvoja električnih prevoznih sredstava, a još 2018. godine Kalašnjikov je predstavio prototip Izh UV-4 EV, koji bi prema posljednjim infomracijama mogao uskoro dobiti proizvodnu verziju. Skup fotografija patenata, koje su se nedavno pojavile nagovještavaju moguću proizvodnu verziju, baziranu na ovom patentu, zajedno uz kompaktno vozilo sa tri točka. Godina 2018. veoma je bitna kada je riječ za ulazak Kalašnjikova u sferu razvoja i proizvodnje ovih prevoznih sredstava, jer je pored ranije pomenutog prototipa iste godine predstavljen još jedan, pod nazivom CV-1. Iz kompanije su tada ambiciozno najavljivali da će u budućnosti konkurisati Tesli, nakon toga predstavljena je taksi varijanta, čime je dodatno prikazana ozbiljnost pristupa ovom projektu.

 

 

 

 

 


Najnovije vijesti koje se tiču ovog procesa su nedavne fotografije, koje su se pojavile u Ruskom odjeljenju za prijavu patenata. Ove slike otkrivaju da automobil koji bi mogao ući u masovnu proizvodnju nije mnogo izmjenjen u odnosu na koncept iz 2018. godine, zadržao je neobičan oblik zbog kojeg liči na malo većeg Renaulta Twizyja, sa otvorenim točkovima i vratima u vojnom stilu. UV-4 dugačak je 3,4 metra, širok 1,5 i visok 1,7. Očekuje se osnovni paket opreme, uključujući klima-uređaj, grijanje, multimedijalni ekran, infotainment zaslon i podesivi sistem vješanja. Podaci od ranije govore da bi pogonski sklop novog e-vozila mogao imati snagu od 68 KS, što omogućuje maksimalnu brzinu od 80 km/h, a zahvaljujući i maloj ukupnoj masi praznog vozila od 650 kilograma. Snaga baterije još uvijek nije poznata, ali je Kalašnjikov još 2019. godine naveo domet od 150 kilometara. Još jedan plus je niska opasnost od požara i eksplozije u slučaju nesreće,  spomenuto je u službenom saopštenju prilikom premijere taksi varijante. Za sada nije poznato kada bi Rusi mogli konačno da krenu u proces masovne proizvodnje, ali sudeći po dosadašnjem trudu i zalaganju, i to bi se moglo desiti ubrzo.

Datum objave: 24/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook