Naslovna > Automobili > Lamborghini > Aventador > Strategija elektrifikacije novih modela

Lamborghini

Strategija elektrifikacije novih modela

Šef Lamborghinija, Stephan Winkelmann dao je intervju u kojem je odgovarao na pitanja novinara, tom prilikom iznio je strategiju prelaska na hibridna i električna vozila kao prioritet kompanije, te postepeno ukidanje isključivo SUS modela...

„U periodu 2023. - 2024. hibridiziraćemo cijelu našu paletu proizvoda kako bismo smanjili emisiju CO2 za 50 % do 2025. Mislim da je hibridizacija dobro rješenje. " Prema ovoj izjavi gospodin Winkelmann jasno je dao doznanja u kojem pravcu će se kretati ovaj proizvođač automobila u budućnosti. Nastavljajući priču o budućnosti Winkelmann je govorio o jednom od najpopularnijih modela sa legendarnim pogonom. Gotovo 11 godina nakon predstavljanja, Lamborghini Aventador predodređen je za penziju, a posljednje izdanje Ultimae, biće zadnji neelektrifikovani serijski automobil sa pogonom na V12, ovo označava kraj niza vrhunskih sportskih automobila koji se proteže sve do 1964. godine. Nasljednik Aventadora, biće predstavljen 2023. godine, zadržaće 12-cilindrični motor, ali će biti Plug-in Hibrid. Ovaj automobil pridružiće se nizu drugih elektrifikovanih modela, uključujući potpuno novo čisto električno vozilo sa četiri sjedišta koje će biti predstavljeno u budućem periodu.

 

 

 

 

 


Na pitanje kako se osjeća sa tim što će moćni V-12 biti elektrifikovan, šef Lamborghinija je rekao: „Uz to je vezano puno emocija. Postoji i jedan vrlo lični razlog: ovo [Aventador] je bio prvi automobil, davne 2011. godine, koji sam izvukao od samog početka. Razvoj automobila započeli smo 2007. godine, tako da sam u vrlo posebnom odnosu s Aventadorom. To je najuspješniji V12 automobil koji smo ikad proizveli, a to je automobil koji ima puno nevjerojatnih verzija. Da, teško je to pustiti, ali mislim da je Ultimae posljednja takve vrste. To je nešto vrlo posebno. Ograničeno je pa će ga naši kupci cijeniti. " Dalje, o budućnosti ovog motora dodao je: „Mislim da moramo imati sposobnost da se prilagodimo. Moramo se promijeniti i to je nešto što je najvažnije za uspjeh sutrašnjice. Morate nastupiti bolje nego prije. Ovo je jedno od pravila našeg poslovanja u Lamborghiniju. Svaka generacija mora biti bolja od prethodne. Što se tiče emisije CO2, to je važna promjena, ali uvjereni smo da će ovo uspjeti. Plug-in hibridni automobil koji će pratiti Aventador imaće V12 motor, tako da će zvuk i naslijeđe ostati živi. " U narednom periodu u Lamborghiniju će predstaviti i druge nove modele: „Koncentrišemo se na 2021. godinu, kada ćemo pored Ultimae imati još jedan automobil s V12 motorom i superkondenzatorom. 2022. imaćemo dva nova lansiranja, temeljena na Huracanu i Urusu, a zatim ćemo 2023. i 2024. hibridizirati kompletnu postavu. "

Datum objave: 26/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook