Naslovna > Auto moto sport > Vraća se u akciju

PEUGEOT 2008 DKR

Vraća se u akciju

PEUGEOT 2008 DKR ovog mjeseca se prvi put vraća u takmičenje od nastupa na reliju Dakar održanom prošloga januara. Za nastup na reliju Puta svile u Kini koji se odrava od 29. avgusta do 11. septembra, koji prolazi kroz neke od najveličanstvenijih kineskih cesta, prijavljena su dva automobila ...

Timu Peugeot Total slijedi veličanstveno putovanje kroz zemlju koja je trenutno najveće tržište za marku. Učestvovanje u toj trci, koja se u početku zvala Veliki reli Kine, jedan je od najvažnijih elemenata napornih priprema timova za reli Dakar 2016. Automobili će biti u rukama dvije posade koje čine isključivo francuski vozači. Jednu posadu čine Stéphane Peterhansel i Jean-Paul Cottret, a drugu Cyril Despres i David Castera. Obje posade spremne su na izazove zahtjevnog rasporeda trke koja prolazi kroz dijelove koji odišu istorijom.

 

Interna oznaka specifikacija dva automobila PEUGEOT 2008 DKR koji će se takmičiti u kineskom reliju  2008 DKR 2015+. Primijenjene su brojne preinake razvijene na temelju iskustava stečenih na ovogodišnjem reliju Dakar na kojemu je Peugeot učestvovao prvi put nakon 25 godina. Najveće preinake doživjeli su ovjes i motor, a na automobil su postavljene i nove Michelinove gume koje spajaju vrhunske performanse i manju masu, bez negativnih uticaja na njihovu izdržljivost.

 

Ova specifikacija prelazna je inačica koja pruža uvid u automobil koji će se uhvatiti u koštac s relijem Dakar 2016. Uključuje brojne dijelove ispitane u sklopu niza testiranja u Maroku početkom godine. Međutim, momčad Peugeot Total potpuno je svjesna činjenice da ništa ne može zamijeniti utrkivanje na stazi pa je prijavljivanje dvaju automobila za reli Puta svile u Kini važan korak u razvojnom programu PEUGEOT 2008 DKR. U međuvremenu će, na drugoj strani svijeta, Carlos Sainz marljivo raditi na 2008 DKR za 2016. godinu!

 

„Reli Puta svile u Kini bit će generalna proba za Dakar u nešto manjem obimu”, rekao je jedanaesterostruki pobjednik relija Dakar i debitant na reliju Puta svile Stéphane Peterhansel. „Taj reli značajan je jer je najduži test koji ćemo provesti, a usto nam omogućuje i kopiranje rasporeda i uslova koji nas očekuju u Južnoj Americi. Neke su ceste takođe prilično slične.”

 

Reli Puta svile u Kini počinje u Xi'anu, otprilike 1000 kilometara jugozapadno od Pekinga. To je nekadašnji glavni grad Kine (tada je bio poznat kao Chang'an) i poznat je kao mjesto u kojemu je zakopano 6000 vojnika od terakote u punoj veličini. Ruta, koju je osmislio nekadašnji pobjednik relija Dakar i organizator Hubert Auriol, posade će kroz suhe pustinje i visoke pješčane dine odvesti do Kineskog zida. Ruta prati i kretanja Marka Pola kroz planinska područja i guste šume. Ukupna udaljenost od 6500 km podijeljena je na 13 etapa i prolazi kroz pet različitih provincija: Shaanxi, Ningxia, Unutarnju Mongoliju, Gansu i Xinjiang.

Datum objave: 27/08/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook