Naslovna > Vijesti > 20% u korist električnih vozila do 2023.

BMW

20% u korist električnih vozila do 2023.

Njemački proizvođač BMW planira da pojača proizvodnju električnih vozila kako bi već do 2023. godine čak petina automobila odlazila upravo u korist ekološki prihvatljivijim vozilima…

Masovna popularizacija električnih automobila u posljednje vrijeme sve je češća tema kada je u pitanju svijet auto industrije, te proizvođači u skladu sa tim iznose svoja predviđanja koja očekuju u narednom periodu. Jedan od njih je i njemački BMW koji najavljuje značajno povećanje proizvodnje električnih automobila. Tako između 2021. i 2023. godine u BMW-u tvrde da će napraviti četvrt miliona više električnih automobila nego što je to prvobitno planirano. To dalje podrazumijeva da bi otprilike svaki peti prodani automobil bio pogonjen elektromotorom. To bi bio značajan rast kada se uzme u obzir da ,,zeleni“ automobili u BMW-u trenutno iznose 8% prodaje.

 

 


Planove bavarske marke otkrio je izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse koji je najavio značajno povećanje proizvodnje električnih automobila. Ukoliko se BMW-ova strategija nastavi razvijati prema planu, to će otvoriti i potrebu povećanja isporuka baterija kao i poboljšanje infrastrukture. Zipse je uvjeren da je plan ostvariv, ali da se mora pod hitno raditi na povećanju stanica za punjenje. ,,Od danas bi svake nedjelje trebalo da bude pušteno u rad 15,000 privatnih i 1,300 javnih punionica. Nažalost, daleko smo od toga“, poručio je Oliver Zipse.

Datum objave: 28/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook