Naslovna > Automobili > Škoda > Octavia > 25 godina idealnog saputnika svakodnevnice

Škoda Octavia Combi

25 godina idealnog saputnika svakodnevnice

Prednosti praktičnog modela Škoda Octavia Combi tradicionalno uključuju odličan omjer cijene i kvaliteta, veliki broj Sistema podrške za vozača te najviši mogući nivo aktivne i pasivne sigurnosti...

Marta 1998. godine, na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, Škoda auto je predstavila svoj novi model karavana koji je u mnogim područjima nadmašio modele niže srednje klase. Nekoliko sedmica prije toga započela je serijska proizvodnja budućeg najprodavanijeg modela u modernom proizvodnom pogonu u fabrici u Maloj Boleslav. Tokom proteklih 25 godina, legendarni model se u mnogim zemljama razvio u jedan od najuspješnijih karavana u svojoj klasi. U trenutnoj četvrtoj generaciji dostupne su i elektrifikovane verzije: plug – in hibridni pogon u Octaviji Combi iV i Blaga hibridna varijanta tehnologije u Octaviji Combi e-TEC.  Model Octavia prekretnica je u istoriji Škode dugoj više od 127 godina, tačnije od 1959. godine. 11. septembra 1960. godine modelom Octavia Combi predstavljena je još praktičnija verzija modela. Model se isticao po svojoj prostranosti i varijabilnoj „karoseriji karavana“ koji je objedinio sve prednosti ličnog vozila s onima lakog privrednog vozila. Dužinom od samo 4065 mm, širinom 1600 mm i visinom 1430 mm Škoda Octavia Combi nudila je prostor za pet putnika o 390 i prtljaga. Ukoliko je to bilo potrebno, kada bi se preklopila zadnja sjedišta dobilo bi se 1050 litara terenskog prostora.

 

 

 


Drugo, još uspješnije poglavlje počelo je 1992. godine nedugo nakon što se češki proizvođač pridružio Volkswagen koncernu. Novorazvijena Octavia bila je model marke Škoda koji se temeljio na platformi koncerna A4. Od septembra 1997. godine proizvedeno je oko 200 jedinica ovog modela Octavia Combi kao dio predserije. Takozvana pilot serija nije isporučena kupcima. Stvarna proizvodnja započela je u februaru 1998. godine, malo prije službene svjetske premijere na Međunarodnom sajmu u Ženevi. Prve isporuke kupcima uslijedile su u maju 1998. godine. Četiri i po metra dugo vozilo imalo je međuosovinski razmak od 2512 mm, a Octavia Combi bila je šest milimetara duža i 26 mm viša od modela s hatchback karoserijom. Bezvremenski elegantno dizajnirana karoserija podjednako je oduševljavala stručnjake i kupce. Uz nagrade poput Češke nacionalne nagrade za dizajn 1998. godine, to je vidljivo u statistici prodaje. 1998. godine verzija Combi imala je 15% udjela u prodaji serije, a 2001. taj je udio dostigao čak 40,5%. Tokom 13-godišnjeg razdoblja proizvodnje, proizvedeno je 470.600 vozila ovog modela.

 


Od ljeta 2004. godine, prva i druga moderna generacija modela Octavia Combi paralelno su silazile sa proizvodne trake. Dva su se vozila savršeno nadopunjavala na tržištu tokom šest godina. Dizajnerski tim predvođen Thomasom Ingenlathom bio je odgovoran za moderne oblike nasljednika, modela Octavia A5. Do 2013. godine godine 881.200 kupaca kupilo je karavansku verziju, što je činilo 33% prodaje modela Octavia u cijelom svijetu. Treća generacija modela Octavia Combi (A6) koja je uvedena u februaru 2013. godine uspjela je nadmašiti uspjeh svog predhodnika. Ponuda je postepeno proširena modelom Octavia Scout. Outdoor verzija nudila je inovativni 4x4 pogon, automatski mjenjač i mnoge druge moderne sisteme. U razdoblju između 2012 i 2022. godine, proizvedeno je 1.195.500 vozila modela Octavia Combi treće generacije.

 


Četvrta generacija došla je na tržište u novembru 2019. godine i prvi je serijski model marke Škoda s blago hibridnom e- TEC tehnologijom. Škoda je osim toga, po prvi put u ponudi imala model Octavia Combi iV s plug-in hibridnim pogonom, koji je bio dostupan i u sportskoj verziji kao Octavia Combi RS iV.  Četvrta, moderna generacija najnovijeg modela marke već je prešla brojku od četvrtine miliona isporučenih vozila. Time je Škodu Octavia Combi, u proteklih 25. godina kupilo više od 2,8 miliona kupaca.

Datum objave: 21/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook