Naslovna > Automobili > Fiat > Panda > Italijanska ikona nastavlja da živi

Fiat Grande Panda

Italijanska ikona nastavlja da živi

Nova Panda izgleda kao koncept, ali zapravo je serijsko vozilo, te sa svojom dužinom od 3,99 metara i pozicionirana je u kompaktnom B segmentu...

Ove godine Fiat slavi 125 godina postojanja, a za ovu posebnu priliku predstavili su novi model razvijen u Centro Stile u Torinu – Grande Pandu. Italijanski brend predstavio je prve fotografije i detalje nove Grande Pande, simpatičnog modela iz Fiata koji pokazuje da zabavan dizajn u gradskom formatu još uvijek ima svoje mjesto. Nova Panda izgleda kao  koncept, ali zapravo je serijsko vozilo, te sa svojom dužinom od 3,99 metara i pozicionirana je u kompaktnom B segmentu. Model zadržava prepoznatljiv kutijasti dizajn eksterijera, karakterističan za prvu generaciju. Dodatno, Fiat je u donji dio prednjeg i zadnjeg branika ugradio zaštitne elemente kako bi naglasio SUV stil. Prema riječima predstavnika brenda, prednja svjetla su dizajnirana u stilu opalskih kockica, što se odnosi na stil prozora na fasadi fabrike u Lingotu.

 


Dnevna svjetla i indikatori su integrisani u jedinstveni svjetlosni blok, a naplaci su promjera 17 inča. Kao omaž Pandi 4x4, naziv modela je reljefno ugraviran na boku vozila. Za sada, italijanski proizvođač nije objavio nijednu fotografiju unutrašnjosti. Grande Panda je nova ekspanzija Fiatove ponude, a ne zamjena za postojeću Pandu, koja će ostati u prodaji barem do 2027. godine, kada će proslaviti 16 godina postojanja. Kao što samo ime sugeriše, Grande Panda bi trebala ostaviti veličanstveniji dojam na kupce u odnosu na prethodnicu.

 

 

 


Grande Panda će biti dostupna sa hibridnim i električnim pogonom, vjerovatno s istim opcijama koje su prisutne u novom Citroenu C3. To uključuje 1,2-litarski turbobenzinski motor s blagim hibridnim sistemom koji proizvodi 100 KS i dodatni elektromotor od 28 KS. Potpuno električna verzija Grande Pande mogla bi imati motor od 113 KS, takođe preuzet od Citroena C3, zajedno sa LFP baterijom kapaciteta 44 kWh, koja omogućava domet od 320 km. Nova Fiat Grande Panda će biti dostupna na tržištima u Evropi, Bliskom Istoku i Africi, a nema sumnje da će ova italijanska ikona donijeti pravo osvježenje na tržište kada krene zvanična prodaja.

Datum objave: 15/06/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook