Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > G klasa > 45 godina vjeran izvornom receptu

Mercedes-Benz G-Klasa

45 godina vjeran izvornom receptu

Dizajn novih modela je blago modifikovan spolja, a primjetne promjene obuhvataju rešetku hladnjaka sa četiri umjesto ranijih tri horizontalne letvice, kao i promjene na prednjem i zadnjem braniku...

Nova Mercedes-Benz G-Klasa nastavlja legat uspjeha serije modela koja je započela 1979. godine, i kao ikona terenske vožnje, nastavlja se oslanjati na dokazanu i testiranu konstrukciju okvira u obliku merdevina, tri mehaničke blokade diferencijala, Low Range off-road redukciju, kao i krutu zadnju osovinu i nezavisno prednje vješanje. Redizajnirana kontrolna jedinica za terensku vožnju, novi Offroad Cockpit i "providni poklopac motora" omogućavaju digitalno off-road iskustvo. Zahvaljujući elektrifikaciji, novi modeli pružaju unaprijeđen odziv na terenu i veću udobnost na putevima. Blagi hibridi sa integrisanim starter-generatorom (ISG) i 48-voltnim električnim sistemom takođe impresioniraju povećanim performansama i smanjenom potrošnjom goriva. Sa MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainment sistemom i ekranima dijagonale 31,2 centimetra (12,3 inča) za vozača i medije sa kontrolom na dodir, nova G-Klasa posjeduje više povezanosti nego ikada ranije.

 

 

 


Raznovrsnost naprednih sigurnosnih i pomoćnih sistema podržava vozača, dok se asortiman Manufaktur proširuje kako bi omogućio detaljno prilagođavanje eksterijera i enterijera. Diskretno modifikovana spoljašnjost s novom rešetkom hladnjaka koja sada ima četiri umjesto ranije tri horizontalne letvice, zajedno s redizajniranim prednjim i zadnjim branikom. Dodatak novoj oblozi A-stuba, spojleru na ivici krova i novim izolacionim materijalima doprinosi unaprijeđenoj aerodinamici i povećanom akustičnom udobnošću. Mercedes-Benz G-Klasa već dugo predstavlja ikonu automobilske industrije, a sada ponovno potvrđuje svoj vodeći status među luksuznim terenskim vozilima. Potpuno novi modeli se ističu u svim uslovima zahvaljujući unaprijeđenim performansama elektrifikovanih sistema vožnje, modernim sistemima pomoći vozaču, većem komforu i naprednoj digitalizaciji. Osnovana 1979. godine, serija modela sada nudi najraznovrsniji portfolio pogona i gotovo neograničene mogućnosti personalizacije, dok istovremeno zadržava svoj prepoznatljivi terenski karakter i jedinstven izgled.

 


Visok razmak od tla i oslanjanje s dugim radnim hodom čine osnovu za terenske karakteristike ovog potpuno novog modela. Tehničke karakteristike govore same za sebe: mogućnost savladavanja nagiba do 100% na odgovarajućim površinama, minimalni razmak između osovina od 241 mm, maksimalna dubina prolaska kroz vodenu prepreku od 70 cm, stabilna vožnja na bočnim nagibima do 35 stepeni, kao i uglovi prilaza i odlaska od 31 stepen napred i 30 stepeni nazad (bez kuke za prikolicu). Van utabanih staza, novi Offroad Cockpit pruža pregled relevantnih podataka za vožnju van puta, dostupan kako na ekranima za vozača tako i na medijima, uz funkcije koje podržavaju vožnju van puta.

 

 

Uz potpuno novo terensko vozilo s performansama koje garantuje Mercedes-AMG, dostupni su i potpuno novi Mercedes-Benz G 450 d i potpuno novi Mercedes-Benz G 500. Svi motori sada koriste potpunu elektrifikaciju. Kao blagi hibridi sa 48-voltnom tehnologijom, ovi motori pružaju unapređene performanse uz smanjenu potrošnju goriva, a prva potpuno električna varijanta G-Klase će kasnije zaokružiti portfolio modela.
 

Datum objave: 27/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook