Naslovna > Hennesey > Venom > 500 km/h i monstruoznih 1817 KS

Hennesey Venom F5

500 km/h i monstruoznih 1817 KS

Hennesey je lansirao novi Venom F5, za kojeg u kompaniji tvrde da će sa nevjerovatnim performansama sljedeće godine krenuti u pohod na brzinske rekorde…

Predstavljen je novi Hennesey Venom F5, koji pripada ,,hypercar“ kategoriji te će konkurisati modelima poput Koenigsegg Regera i Bugatti Chiron SuperSport. Proizvodnja će biti ograničena na samo 24 jedinice, a svaki primjerak će imati početnu cijenu od 2,1 milion dolara. Prava ,,otrovnica“ postiže nevjerovatne performanse zahvaljujući monstruoznom 6,6-litarskom V8 agregatu sa dvostrukim turbo punjačem kojeg je Hennesey u potpunosti razvio u svojoj kući. Ovaj motor tako raspolaže sa nevjerovatnim ciframa uključujući snagu od 1,817 KS i 1,617 Nm obrtnog momenta.

 

 


Ubrzanja su takođe nevjerovatna, Venom hvata ,,stotku“ za svega 2,6 sekundi, a dvije sekunde kasnije brojač će pokazati brzinu od 200 km/h. Od 0-300 km/h potrebno je svega 8,4 sekunde, a zvijer, kako tvrde u kompaniji, nastavlja sa ubrzanjem sve do nevjerovatnih 500 km/h. Performansama doprinosi relativno niska masa od 1,360 kilograma, kao i šasija koja teži svega 89 kilograma. Vozači će moći birati između 5 načina vožnje: Sport, Track, Drag, Wet i F5, među kojima je svakako najzanimljiviji ovaj posljednji koji otključava sav potencijal ,,otrovnice“.

 


Što se tiče dizajna, on nije daleko odmaknuo od ranije viđenog prototipa, te u popriličnoj mjeri naginje ka sportskom italijanskom stilu. Slična stvar je i u kabini gdje je sve postavljeno jednostavno i minimalistički, kako bi fokus bio na samu vožnju. Hennesey je cijeli enterijer presvukao sirovim karbonskim vlaknima, a samo su dijelovi upravljača dobili završnu kožnu obradu. Iza upravljača nalazi se 7-inčni digitalni sklop instrumenata, za kojeg u kompaniji kažu da je inspirisan head-up ekranima ugrađenim u borbene avione. Ukoliko se Venom pokaže kao uspješan model za kompaniju, mogu se očekivati još dva dodatna modela Henneseya, koji će sigurno ostvarivati podjednako impresivne performanse.

Datum objave: 17/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook