Naslovna > Vijesti > 95 godina od prve utrke italijanskog brenda

Maserati

95 godina od prve utrke italijanskog brenda

Proizvođač iz Modene je odlučio proslaviti jubilej predstavljanjem ekskluzivnih verzija modela Ghibli i Levante, te prisjećanjem na pobjede legendarnog Juan Manuela Fangia u Maseratiju 250F...

U aprilu 1926. godine se na slavnoj trci Targa Florio po prvi put našao jedan trkački automobil sa znakom trozupca. Model se zvao Tipo26 i na svojoj debitantskoj trci je trijumfovao u klasi do 1.500 kubika sa Alfierijem Maseratijem za upravljačem. 28 godina kasnije, 17. januara 1954. godine, italijanski proizvođač je započeo svoju avanturu u Formuli 1 sa jednim od najboljih vozača u istoriji sporta, legendarnim Juan Manuel Fangiom. Kombinacija se pokazala dobitnom i krunisana je brojnim pobjedama i titulom prvaka 1957. godine sa Maseratijem 250F. Brend danas svoj pedigre i istoriju slavi novim F Tributo specijalnim verzijama koje su predstavljene na sajmu automobila u Šangaju. F predstavlja Fangija, vozača koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji sporta, a Tributo odaje poštovanje velikim pobjedama iz prošlosti.

 

 


Specijalan tretman su prošli modeli Ghibli i Levante koji će biti dostupni u dvije ekskluzivne boje – Rosso Tributo i Azzuro Tributo. Crvena je tradicionalna italijanska trkačka boja koju su sa ponosom nosili i Maseratijevi modeli, a plava je boja grada Modene, gdje se nalazi sjedište proizvođača. Poveznicu predstavlja i žuta boja koja je krasila nos Fangiovog automobila, a kod specialnih modela se ističe na rubovima crnih aluminijumskih naplataka i kočionim čeljustima. Levante je opremljen 21-inčnim Anteo naplatcima, dok se na Ghibliju šepure Titano naplatci istog prečnika. Tradicionalni logo smješten na C stubu je sada u boji karoserije, a u enterijeru utisak zaokružuje crna „Pieno Fiore“ koža sa crvenim i žutim šavovima.

Datum objave: 23/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook