Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Aczino po drugi put najbolji hip hop improvizator

Red Bull Batalla

Aczino po drugi put najbolji hip hop improvizator

Meksikanac je prošlog vikenda u čileanskom gradu Vina del Mar pobijedio Skonea, šampiona iz 2016. godine, i postao prvi freestyle reper koji je dva puta osvojio prestižnu titulu na Svjetskom finalu takmičenja Red Bull Batalla...

Red Bull Batalla je ključna platforma na kojoj se najbolji hip hop improvizatori španskog govornog područja još od 2005. godine povezuju, napreduju i takmiče širom svijeta. Finale ovogodišnjeg, 15. po redu izdanja najmasovnijeg takmičenjau freestyle repanju na svijetu održano je ispred 5000 fanova u otvorenom amfiteatru Quinta Vergara. Prvi put nakon dvije godine, 16 finalista je nastupilo uživo pred vatrenom publikom.Titulu prvaka branio je Meksikanac Rapder, koji je taj naslov osvojio na Svjetskom finalu 2020, održanom na virtualnoj pozornici u Dominikanskoj Republici. Takmičari su se borili jedan-na-jedan, smišljajući rime na licu mjesta i improvizujući duhovite odgovore na riječi suparnika.Nakon prve runde, dalje su prošli Rapder, Aczino, Jair Wong, Stick, Skone, Reverse, Marithea i Gazir.

 

 

 

 

 

 

U četvrtfinalu je Aczino - šampion iz 2017. godine i MC s najvećim brojem nastupa u svjetskim finalima od 2014. do danas - porazio Jaira Wonga. Rapder je bio bolji od Peruanca Sticka, dok je Španac Skone pobijedio Reversea iz West Palm Beacha. Drugu rundu je obilježio jedan od najiščekivanijih dvoboja u kojem su se suočili španski tinejdžer Gazir (jedan od miljenika publike) i kolumbijska zvijezda Marithea. Nakon izjednačene borbe, pobjednikom je proglašen Gazir. U emotivno nabijenom polufinalu našla su se čak tri bivša šampiona. Dvojica Meksikanaca su vodila neizvjesnu borbu, da bi Aczino na kraju savladao svog zemljaka Rapdera i osigurao mjesto u finalu gdje mu se pridružio Skone, koji je u drugoj polufinalnoj borbi bio dominantan nad mladim Gazirom. Finale je donijelo duel dvojice veterana Red Bull Batalle, iz kojeg je Aczino izašaokao pobjednik i ušao u historiju kao prvi reper sa dvije šampionske titule, dok je Skone ponovo zauzeo drugu poziciju kao i 2020. godine. U borbi za treće mjesto Gazir je pobijedio Rapdera, čime je automatski osigurao mjesto u Svjetskom finalu 2022, koje će biti održano u Meksiku. „Biti prvi dvostruki šampion je san koji imam već neko vrijeme. Ovo je jedan od najuzbudljivijih i najvažnijih trenutaka u mojoj karijeri i životu, i posvećujem ga mojoj porodici koja nije mogla biti ovdje“, izjavio je 30-godišnji Aczino, pravim imenom Mauricio Hernandez. Repriza takmičenja može se pogledati naRed Bull TV i YouTube kanalu takmičenja.  Batalla je bila model i inspiracija za Red Bull RapLiku, takmičenje u freestyle repanju u kojem učestvuju reperi iz BiH, Hrvatske i Srbije. Nakon regionalnog finala u dvorani Zetra u Sarajevu 2019., zbog situacije u svijetu takmičenje prošle i ove godine nije održano. Fanovi u regiji željno iščekuju naredno izdanje ovog takmičenja koje je u nekoliko prethodnih godina steklo veliku popularnost.

 

Datum objave: 16/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook