Naslovna > Automobili > Chevrolet > Aveo > Agresivni mališan
FOTO GALERIJA (7)

Novitet – Chevrolet Aveo RS Concept

Agresivni mališan

Konceptni Chevrolet Aveo RS uvod je u novo izdanje atraktivnog gradskog automobila, koji bi se na evropskom tržištu trebao naći krajem 2010. godine...

Na Sajmu automobila u Detroitu, koji se održava od 11. do 24. januara, naći će se i ničim najavljivana nova generacija Chevroletovog malog gradskog automobila Avea, istina u konceptnom RS izdanju. Ako sve ostane kako je na konceptnom modelu, novi Aveo će se okititi do sada neviđenim agresivnim dizajnom, u klasi gradskih automobila. Atraktivna vanjština samo je još jedan u nizu dokaza raskošnog talenta Chevroletovog dizajnerskog tima, koji je u posljednjih godinu dana skrojio niz atraktivnih modela, među kojima se posebno ističu novi Cruze i Spark. Po uzoru na ova dva modela dizajnirana je i unutrašnjost novog Avea, koji bi sa Sparkom trebao dijeliti instrument tablu, a sa Cruzom komponente na središnjem grebenu. Dizajn enterijera konceptnog modela u skladu je sa sportskim predznakom automobila, sa veoma bogatom opremom i nizom atraktivnih detalja, poput kožom obloženog trokrakog upravljača, te aluminijumskih umetaka.

 

 

 

 

Ono što najviše privlači pažnju u enterijeru je instrument tabla, sa analogno-digitalnim instrumentima. Analogni je obrtomjer, a digitalni mjerač brzine, sa osnovnim podacima u vezi sa automobilom. Ovakvo rješenje do sada se moglo vidjeti samo na motociklima ili biće interesantno ako zaživi u komercijalnom modelu. Kako i novi Spark ima istu kombinaciju, realna su očekivanja da će se ovaj model instrumenata ugrađivati i u serijski Aveo.

 

 

 


Mada „nabrijani“ izgled konceptnog modela upućuje da se pod limom nalazi veoma agresivan agregat, to ovdje nije slučaj. Naime, Chevrolet je Aveo RS Concept opremio tek sa 1.4-litarskim turbobenzincem sa 138 KS, što je skroman rezultat ako se pogledaju slični konkurentski modeli (Renault Clio RS 201 KS, Opel Corsa OPC 192 KS). Michael Simcoe, izvršni direktor kompanije North American Exterior Design, koja potpisuje dizajn konceptnog Avea, donekle objašnjava ovakav koncepcijski pristup izjavom – „Željeli smo od kupaca izvući emocije pri prvom pogledu na automobil, a performanse su bile u drugom planu“. Novi Aveo na evropskom tržištu mogao bi se naći tek krajem 2010. godine, nakon zvanične prezentacije zakazane za Paris Motor Show, koji se održava od 2. do 17 oktobra 2010.

Datum objave: 09/02/2010
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook