Naslovna > Vijesti > Air Race se vratio!

Aktuelno - Red Bull Air Race

Air Race se vratio!

Na modro plavom nebu iznad Abu Dhabija, praćena pogledima hiljada oduševljenih gledalaca, vožena je prva Air Race trka u 2014. godini...

Nakon trogodišnje pause, Red Bull Air Race svjetsko prvenstvo ponovo se vratilo na scenu i donijelo nam mnoštvo uzbuđenja i vratolomnih akrobacija, koje u niskom letu izvodi 12 nevjerovatno spretnih pilota.

 

„U protekle tri godine smo uložili puno truda kako bismo osigurali uslove koji garantuju maksimalnu sigurnost, te ovu sportsku disciplinu podigli na novi nivo. U svakom smo trenutku u mislima imali krajnji cilj, a o istome su razmišljali i ovi sjajni piloti i publika širom svijeta, koja nije ni najmanje izgubila interes za ovaj sport”, izjavio je Erich Wolf, izvršni direktor takmičenja.

 

On je dodao da su u protekle tri godine postignuta mnoga tehnička poboljšanja, te da je utvrđen standard za motore i propelere kojeg se moraju pridržavati svi piloti. Osim toga, visina vrata je podignuta na 25 umjesto dosadašnjih 20 metara, a materijal od kojih su ona izrađena je tanji i lakše puca u slučaju da neko za njih zapne krilom, čime se povećava sigurnost takmičenja.

 

„Drago mi je da se Red Bull Air Race vraća u život, jer radi se o takmičenju koje širom svijeta promoviše vazdušne sportove. Poboljšanja vezana uz format takmičenja i staze su ostavila jak utisak na mene. Takmičenja će zahvaljujući tome biti još atraktivnija", izjavio je John Grubbström, predsjednik Svjetske vazduhoplovne federacije (FAI).

 

U novoj sezoni se nadmeće 12 pilota, među kojima je i aktuelni svjetski prvak Paul Bonhomme, koji je pokazao vrhunsku formu i u prvoj ovogodišnjoj trci. Na modrom nebu Abu Dhabija vodila se žestoka borba između trojice pilota, a pred hiljadama gledalaca uz obalu Corniche pobjedu je izborio upravo Bonhomme, koji je najbolje podnio napetost neizvjesnog finala, te zahvaljujući koncentriranosti i iskustvu pokazao zavidnu vještinu. Aktuelni je svjetski prvak u pretposljednjem krugu imao zaostatak i za mladim i borbenim McLeodom, koji se u Abu Dhabiju prvi put domogao pobjedničkog postolja, i za starim rivalom Hannesom Archom. No, u posljednjem je krugu brzinskog spektakla u niskome letu nad tirkizno plavom površinom Arapskog zaliva bio gotovo dvije sekunde brži. S 56.439 sekundi ne samo da je osigurao pobjedu, već je i zabilježio najbolje vrijeme trke. Arch je bio slabiji za treptaj oka postigavši vrijeme od 57.776. Kao što se i očekivalo, trka u Abu Dhabiju najavila je uzbudljivu i vrlo neizvjesnu sezonu najbržeg svjetskog prvenstva u svijetu avionskog sporta.

 

„Pritisak je bio ogroman i nije bilo nimalo lako vratiti se na najvišu stepenicu, posebno što greške više jednostavno nisu dozvoljene", rekao je Paul Bonhomme, koji je 2009. i 2010. osvojio naslov svjetskog prvaka ostavivši Archa na drugome mjestu. Obojica su se pribojavala da će promjene pravila i uvođenje standardnih motora za svih 12 pilota pooštriti konkurenciju. Rezultati pokazuju da se upravo to i dogodilo! U petak su na kvalifikacijama Pete McLeod, Matt Hall, Nigel Lamb i Martin Sonka bili unutar jedne sekunde zaostatka, a u Final 4 ciklusu sva su četvorica pilota bila unutar pola sekunde!

 

Iako je završio na drugome mjestu, Hannes Arch nije bio nezadovoljan rezultatom:

 

"Sretan sam, jer smo svi dali svoj maksimum. Došao sam u Abu Dhabi vidjeti u kakvoj sam formi. Pokazalo se da sam i dalje s Paulom na vrhu. Sad kreće borba za naslov", poručio je Hannes Arch. Sljedeća trka se vozi 12. i 13. aprila u Rovinju.

 

Kalendar takmičenja u 2014. godini:

 

28. februar i 1. mart - Abu Dhabi (UAE) voženo!

12. i 13. april - Rovinj (Hrvatska)

17. i 18. maj - Putrajaya (Malezija)

26. i 27. jul - Gdynia (Poljska)

16 .i 17. avgust Ascot (Velika Britanija)

6.i 7. septembar - Dallas (SAD)

11. i 12. oktobar - Las Vegas (SAD)

1.i 2. novembar - Kina (lokacija će biti objavljena naknadno)

Datum objave: 08/03/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook