Naslovna > Vijesti > Alfa razvija novi Spider

Samostalni roadster

Alfa razvija novi Spider

Kako smo ranije informisani od čelnika Fiata, Alfin dugo očekivani roadster ovaj put neće biti baziran na platformi Mazde MX-5 …

Obistinila su se nagađanja koja se već skoro godinu dana povlače po medijima. Alfa Romeo je zaista samostalno nastavio da radi na svom novom Spideru.  Mazda i FIAT najavili su još 2012. saradnju na proizvodnji dva srodna sportska modela sa otvorenim krovom, koji bi se proizvodili pod amblemima marki Alfa Romeo i Mazda. Takođe su prvi planovi bili da se oba automobila izrađuju u Japanu ali da svaki proizvođač u svoj model ugrađuje sopstvenu pogonsku jedinicu.

 

Ono što se u međuvremenu desilo bilo je Mazdino predstavljanje novog MX-5, a iz FIAT-a je stigla potvrda da će italijanski proizvođač nastaviti samostalno rad na svom roadsteru. "Budući Alfa Romeo Spider neće koristiti Mazdinu osnovu već našu novu platformu Giorgio sa zadnjim pogonom”, izjavio je Harald Wester, koji je u kompaniji FIAT Chrysler Automobiles zadužen za marke Alfa Romeo i Maserati. Projekat Giorgio odnosi se na novu generaciju Alfinih modela sa zadnjim pogonom, među kojima je i naslednik 159-ke, a nova platforma podržava i pogon na sva 4 točka. FIAT Chrysler Automobiles bi ipak mogao da iskoristi znanje Mazdinih inženjera. Nezvanično je najavljeno da bi umjesto Alfe, Mazdinu platformu mogao da upotrebi Abarth za sopstveni novi roadster.

 

Datum objave: 23/12/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook