Naslovna > Alpina > B5 > Alpina B5 Bi-turbo Touring

Najbrži karavan na svijetu

Alpina B5 Bi-turbo Touring

Pred sami kraj godine Mercedes AMG E 63 S Estate je bio siguran na tronu najbržeg karavana današnjice, potukavši sa crte za koju desetinku Audi A6 Avant Performance.

Oba ova automobila su ograničena na maksimalnih 250 km/h, i ubrzanje je jedino što ih je razdvajalo u borbi za prestižnu titulu. A kad je već BMW odlučio da M5 ponudi samo u sedan verziji, Alpina se dosjetila da ponudi i karavan varijantu  kodnog imena G30. Praktičnost ovakvog automobila je sada spojena sa uvjerljivim  performansama, pa do stotke karavan  sprinta za niskih 3.5 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od čitavih 322 km/h!  4.4 litarski V8  agregat diše uz pomoć  dvije turbine i isporučuje 608 KS, a silovitu snagu prenosi na podlogu uz pomoć osmostepenog automatskog mjenjača. Naplatci dizajnirani u prepoznatljivom stilu Alpine su obuveni u  Pirelli P Zero pneumatike.

 

Za preciznost u vožnji je zadužen sistem upravljanja na sva 4 točka, kod kojeg se zadnji točkovi mogu zakretati pod uglom od 2.5 stepena, dok se za trakciju brine Alpinina varijantu xDrive pogona na obe osovine. Po pitanju enterijera, B5 je moguće opremiti sa bilo kojom kombinacijom kože, drveta pa čak i keramike, pa će ovaj porodični karavan pružiti vrhunski luksuz za svoje putnike. Podsjetimo da je prtljažni prostor od 570 litara  obaranjem sjedišta moguće povećati na velikih 1.700 litara, pa i ovaj vrlo brzi  automobila opravdava naziv porodičnog karavana .Alpina B5 Bi-turbo Touring se sklapa u Velikoj Britaniji , a početna cijena standardno opremljenog modela je 102.450 eura.

Datum objave: 05/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook