Naslovna > Vijesti > Arch pobjednik sjajne trke u Rovinju

Aktuelno – Red Bull Air Race u Rovinju

Arch pobjednik sjajne trke u Rovinju

Pod oblačnim nebom prelijepog hrvatskog grada Rovinja, odvežena je druga adrenalinska trka Red Bull Air Race – a. Uzbuđenja svakako nije nedostajalao, a pobjedu je zasluženo odnio Hannes Arch...

Nikad  zanimljivji vikend u Rovinju

 

Prelijepi grad u Hrvatskoj, Rovinj, bio je domaćin druge trke najpopularnijeg i najpoznatijeg adrenalinskog takmičenja, Red Bull Air Racea. Ulice ovog grada doslovno su bile pod opsadom svih zaljubljenika u adrenalin, iz raznih krajeva svijeta.  Ovo je jedan od vjerovatno najvećih spektakla u istoriji ove države. Kao pobjednik prve trke koja je održaana u Hrvatskoj izašao je Hannes Arch. Nakon pobjede u kvalifikacijama, koje su se održale dan prije, Austrijanac se u uzbudljivom nedeljnom finalu zasluženo popeo na najvišu stepenicu postolja.

 

Drugi u Rovinju bio je pobjednik trke iz Abu Dhabija i aktuelni svjetski prvak, Paul Bohnomme, dok se na treću stepenicu popeo Japanc Yoshihde Muroya, kojem je ovo ujedno i najbolji plasman. Arch je svakako bio jedan od najozbiljnijih kandidata za pobjedu, a fenomenalno je bilo i to što je mnoštvo navijača iz Austrije došlo upravo u Rovinj da podrže svog favorita. Podršku je iskoristio na najbolji mogući način, a pred publikom se svakako predstavio u najboljem svjetlu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Teška staza i vremenski uslovi bili najveći izazov

 

Svi piloti složili su se u jednoj konstataciji – ovo je dodsada bila najteža staza, ali bila je i izuzetno zanimljiva i atraktivna za gledaoce, jer se trka odvijala veoma blizu obale i tribina. Vrijeme u Rovinju je bilo oblačno i vjertrovito, pa je trka bila još teža. Ipak, publika oduševljenje nije krila, kako na kvalifikacijama, tako ni na trci. Piloti su bili raspoloženi za izjave i za druženje sa medijima. „Mi smo piloti, i svakako da želimo da pobjedimo na svakoj trci. Pritisak je bio i više nego prisutan. Na tribinama su bili navijači, prijatelji i moja porodica, koja je došla iz Austrije. Dakle, nije mi bilo lako, jer mi je mnogo lakše kada letim bez pritiska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U Abu Dhabiju mi je svakako bilo lakše, ali u Hrvatskoj sam želio da pobjedim, jer je ovo susdjedna zemlja“, rekao je pobjednik trke Hannes Arch. On je dodadao da su se pravila promijenila, te da se svaka greška skupo plaća. „Novi sistem je mnogo zanimljiv i uzbudljiv za razliku od prethodnog. Sada doslovno odlučuju desetinke, a svaki udarac u pilon skupo plaćate. Međutim, nama je ipak drago da je situacija takva, jer želimo da publici priredimo spektakl i učinimo je još atraktivnijom“, istakao je Arch.  Paul Bohnomme je prvo mjesto izgubio za samo osam stotinki.

 

„ Da su  me ljudi ranije pitali šta može da se izgubi za osam stotinki, ne bih znao da im kažem. Ali sada znam, može se izgubiti Red Bull Air Race. Nažalost, to mi se i dogodilo. Staza je bila mnogo teška, a kod prvog udarca u pilon jasno nam je bilo da nikome neće biti lako, da će ova trka da bude izuzetno teška. Ipak, ja sam svoju putanju našao“, rekao je Bohnomme. Najveće iznenađenje trke bio je Yoshihide Muroya, koji je ostvario najbolji plasma dosada. „ Na samoj trci nisam očekivao mnogo, iako sam se naravno potajno nadao dobrom rezultatu. Kako je takmičenje odmicalo, shvatio sam da moram ozbiljno da se trkam, a to mi je donijelo treće mjesto.

 

 

 

 

 

 

 

Nadam se da će mi ovo preći u naviku“, naglasio je Muroya. Trka u Rovinju će ostati zapamćena po prelijepoj lokaciji, ali i po izuzetno zahtjevnoj stazi. Broj udaraca u pilone dosada je vjerovato bio najveći.Nakon druge trke, Arch i Bihnomme imaju po 21 bod, a na trećem mjestu se nalazi Pete McLeod sa 12 bodova. Adrenalinska trka nastavlja se u Maleziji u Putrajayi 17. i 18. maja.

 

 

Rezultati trke u Rovinju

 

1. ARCH Hannes (AUT) 00:59.01

2. BONHOMME Paul (GBR) 00:59.09

3. MUROYA Yoshihide (JPN) 01:00.13

4. MCLEOD Pete (CAN) 01:01.72

5. IVANOFF Nicolas (FRA) 01:01.67

6. SONKA Martin (CZE) 01:03.06

7. HALL Matt (AUS) DNF

8. LAMB Nigel (GBR) DNS

9. DOLDERER Matthias (GER) DNF

10. CHAMBLISS Kirby (USA) DNF

11. BESENYEI Peter (HUN) DNF

12. GOULIAN Mike (USA) DNF

Datum objave: 16/04/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook