Naslovna > Automobili > Aston Martin > AM-RB 001 > Aston Martin AM-RB 001

Aston Martin

Aston Martin AM-RB 001

Aston Martin je već dobio 150 uplata za svoj super sportski automobil koji je još u fazi razvoja.

Kao što smo već pisali Aston Martin u saradnji sa Red Bullom razvija automobil koji će po svim karakteristikama spadati u kategoriju hyper sportskih automobila. Saradnja sa Red Bullom nagovještava da će se tokom razvoja koristiti saznanja stečena u Formuli 1. Mislimo da je svaka druga preporuka suvišna.
Na početku projekta objavljeno je da će ukupna produkcija biti 450 primjeraka. To je dovoljno da se zadovolje potrebe tržišta i očuva eskluzivnost.

 


Od pojedinosti se zna da će motor biti bez turba što je svojevrsno iznenađenje. Radna zapremina kretati će se između 6,0 litara radne zapremine (koliko imaju serijski Aston Martini) i 7,0 litara s koliko raspolaže unikatni Aston Martin Vulkan. Ranije se nagađalo o hibridnom pogonu čiju bi osnovicu predstavljao 1,6 litreni turbo benzinac kakav se koristi u bolidima Formule 1. No, kako Red Bull nema vlastiti agregat pa koristi Renaultove usluge odluka o Aston Martinov motoru čini se logičnom. U svakom slučaju konfiguracija će biti onakva kakva dolikuje pravom sportskom automobili – V12.

 


Što se aerodinamike tiče nema sumnje da će se koristiti sva saznanja iz Formule 1 koja je, uz snagu motora, od krucijalne važnosti za dobre performanse.
Iako se o cijeni još ništa ne zna Aston Martin je objavio da su već primili 150 akontacija koje su dovoljne za finaliziranje proizvoda i početa

Datum objave: 07/12/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook