Naslovna > Automobili > Aston Martin > AM-RB 001 > Aston Martin AM-RB 001

Aston Martin

Aston Martin AM-RB 001

Aston Martin AM-RB 001 imat će Cosworth 6,5 litreni V12 motora a ne 1,6 turbo kako se prvobitno mislilo.

Aston Martin i Red Bull kao nosioci projekta postepeno otkrivaju detalje ultra sportskog automobila koji, usprkos astronomskoj cijeni, plijeni sve više pažnje. Obzirom da je partner zahtijevanog projekta Red Bull većina je mislila da će se pristupiti sličnom receptu kojeg, navodno, koristi Mercedes-AMG tokom razvoja svog ultra sportskog modela. A to je ugradnja hibridnog sklopa iz aktuelnih bolida Formule 1. To pak podrazumijeva turbo motor od 1.6 litara koji zajedno sa električnim komponentama daje blizu 1,000 KS.

 


Aston Martin ide drugim putem. SUS motor će isporučiti Cosworth koji je najuspješniji proizvođač motora za Formulu u apsolutnim mjerilima.
Veliki V12 motor ukupne radne zapremine 6,5 litara ima prirodno usisavnje smješe što je u odnosu na vrijeme kada dolazi pravi raritet. Električni sklop razvila je hrvatska firma Rimac koja na sličnim projektima sarađuje sa nekoliko vodećih svjetskih kompanija u auto industriji.

 

 


Za transmisiju je zadužena kompanija Ricardo koja ima ogromna iskustva u elitnim granama auto sporta. Inženjeri su predvidjeli maksimalnu snagu od 1,000 KS ali ukupnu masu od 1,000 kg. Odnos 1kg/1KS garant je za urnebesne perfomanse. Fabrika obećava ubrzanje od 0 do 322 km/h za 10 sekundi i postizanje maksimalnih 402 km/h. 

 

Datum objave: 16/02/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook