Naslovna > Vijesti > Audi kupuje Ducati?

Za 850 miliona Eura

Audi kupuje Ducati?

Renomirani svjetski proizvođač dvotočkaša mogao bi se naći u vlasništvu Audija i to za nešto manje od jedne milijarde Eura

Prema izvorima koji su bliski porodici koja je vlasnik kompanije Investindustrial u čijem je vlasništvu italijanski Ducati, famozni motociklistički brend bi mogao postati vlasništvo ni manje ni više nego Audija. Već smo pisali da Investindustrials razmišlja o prodaji Ducati, s obzirom da su procjenili da je brand u vrhuncu svoje moći, te da je ovo vrijeme najbolje za prodaju.

 

Tada se špekulisalo o prodaji vrijednoj 1 milijardu eura, no Audi je za ovu „avanturu“ spreman izdvojiti 850 miliona eura. Prema svemu sudeći iz utrke je ispai indijski Tata, koji je također bio zainteresovan za Ducati. Naravno, ni iz Audija i Investindustriala nisu željeli komentirati ove navode. Priča ima smisla uzme li se u obzir činjenica da jedan od vodećih ljudi VW koncerna, Ferdinand Piech’s ima san o ostvarenju projekta  „Eagle“. Projekat podrazumjeva ozbiljno bavljanje proizvodnjom dvotočkaša unutar grupe, a Piech je već nekoliko puta pokazivao zainteresovanost za kupovinu nekog motociklističkog branda. Čak je razmatrao i mogućnost oživljavanja njemačkog Horexa koji je proizvodio motocikle od 1936. do 1956. godine. Podsjećamo da je Ducati u posljednje vrijeme zabilježio značajan rast u tržišnom udjelu u čemu su mu pomogli novi modeli Diavel i 1199 Panigale. Preuzimanje od strane VW koncerna bio bi od velike koristi za Ducati, s obzirom na mogućnost dolaska na lakši način do investicija i pristupa novim tehnologijama. 

Datum objave: 13/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook