Naslovna > Automobili > Lamborghini > Aventador > Aventador sa deaktivacijom cilindra

Nezvanično

Aventador sa deaktivacijom cilindra

Švedsko izdanje Auto und Motor Sport-a objavilo je informaciju da će naredna generacija Aventadora imati sistem za deaktivaciju cilindra, čime bi se ostvarila ušteda goriva i emisija Co2

Auto und Motor Sport za teritorij Švedske tvrdi da u posjedi ima dokumentaciju koja dokazuje da će Lamborghini Aventador modelske 2013. godine na motoru imati  sistem za deaktivaciju cilindra. Razlog je jednostavan, time se postiže značajna ušteda goriva i smanjuje se emisija štetnih gasova u atmosferu. 

 

Navodno bi Aventador uz pomoć ovog sistema trošio 16 litara goriva a ne 17,2 dok bi emisija Co2 bila smanjena sa 398 g. na 370 g/km. Isti izvor navodi da dokumentacija jasno ukazuje da bi Aventadorov V12 motor mogao ugasiti čak 6 cilindara kada način vožnje to bude dozvoljavao.  Ukoliko se ukaže potreba za većom snagom, vozač svih 12 cilindara aktivira jednostavnim, oštrim pritiskanjem papučice gasa, a Aventador će za 180 milisekundi aktivirati sve cilindre.  Sistem će se isporučivati kao dodatna oprema, baš kao i start/stop sistem. Osim njega novi Aventador će biti osvježen redizajniranom instrument tablom u unutrašnjosti te potpuno novim prekidačima. Više detalja će biti poznato na Salonu automobila u Parizu, gdje će Lamborghini predstaviti osvježeni Aventador. 

Datum objave: 30/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook