Naslovna > Automobili > Bentley > Bentayga > Bentley Bentayaga s novim motorom

Bentley

Bentley Bentayaga s novim motorom

Bentley Bentayaga, najmoćniji SUV na svijetu uskoro će dobiti nešto skromniji motor preuzet iz novog Audija Q7.

Bentley Bentayaga sa 600 KS je trenutno najsnažniji serijski SUV na svijetu. Prodaja ide po planu jer je globalni pad cijene nafte učinio da tržište super luksuznih i vrlo snažnih automobila opet dobije zamah.
Obzirom da za prvim Bentleyevim SUV-om vlada odličan interes menadžment je odlučio da proširi ponudu motora. pri tome se u prvom redu misli na 4.0 litreni V8 TDI koji se trenutno nalazi ispod haube nove generacije Audija Q7. Dakako ispred oznake ''Q'' nalazi se slovo ''S''. Tek napomene radi recimo da 4.0 V8 TDI raspolaže sa dva turbo punjača i električnim kompresorom. Izlazna snaga od 435 KS trebala bi biti sasvim dovoljna za sve izazove pred kojima će se Bentayaga eventualno naći.

 


Ovaj bi se motor u ponudi trebao naći već sljedeće godine. Ono što je veoma zanimljivo jeste činjenica da će ovo biti privi dizel motor u bogatoj istoriji kultne britanske fabrike automobila u njemačkom vlasništvu.
Uz širenje ponude sa dizel motorom Bentley priprema i jaču verziju 6,0 litrenog W12 koji će umjesto 600 davati 626 KS. Isti takav već se nalazi u modelu GT Speed...

Datum objave: 09/08/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook