Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Bez brze vožnje Parizom u budućnosti

Meka Mobilnost

Bez brze vožnje Parizom u budućnosti

Vlasti glavnog grada Francuske donijele su odluku prema kojoj će na gotovo svim ulicama i alejama maksimalna dozvoljena brzina vožnje biti 30 km/h...

Pariz je jedan od najposjećenijih gradova u svijetu, jer ljubiteljima kulture, mode, arhitekture i umjetnosti nudi neponovljivu ponudu i užitak, ali ljubitelji brze vožnje će ga sasvim sigurno zaobilaziti u širokom luku, počevši sa jučerašnjim danom. Naime, gradske vlasti su donijele odluku, koja je 30. avgusta stupila na snagu a kojom je brzina maksimalne dozvoljene vožnje limitirana na 30 kilometara na čas.  Ova odluka donesena je u okviru strategije o „mekoj“ mobilnosti, čiji je cilj smanjenje zagađenja bukom i emisijom štetnih gasova, povećanje sigurnosti u gradu i smanjenje saobraćajnih nesreća, redukovanje urbanih površina predviđenih za kretanje vozila, te podsticanje na prevoz biciklima ili sredstvima javnog prevoza.

 

 

 

 

 


Vozači koji ne budu poštovali nove mjere brzine zaradiće novčane kazne i kaznene poene na vozačkoj dozvoli. Ipak, izuzetak od ove nove odluke o ograničenju obilaznica Peripherique, koja kruži oko Pariza i na kojoj će ograničenje brzine ostati na 70 km/h. Postoje i drugi glavni putevi koji ne primjenjuju ograničenje nove brzine, uključujući poznatu Avenue des Champs-Élysées. Očekuje se da će ovaj trend koji je počeo glavni grad, slijediti i veliki broj drugih urbanih centara u najvećoj zemlji Evropske Unije, pa se tako treći po veličini grad Lion, donijetu sličnu odluku naredne godine. Takođe poznato je i da su druge zemlje Evrope već uvele ili planiraju uvesti slične mjere u pojedinim gradovima. Ova lista uključuje Holandiju i Španiju. isto tako London je već nametnuo ograničenje od 32 km/h, što je, prema istraživanju, pozitivno prihvaćeno od strane stanovnika grada na Temzi.

Datum objave: 31/08/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook