Naslovna > Vijesti > Bivši radnik Mercedesa uništio preko 50 vozila

Zanimljivosti

Bivši radnik Mercedesa uništio preko 50 vozila

Za sada neimenovani bivši radnik Mercedesove fabrike u Vitoriji (Španija) koristeći bager uništio je preko 50 novih vozila i na taj način pričinio štetu od preko 5 miliona eura…

U potpunosti u vlasništvu Daimlera od 1981. godine pogon Vitoria na sjeverozapadu Španije druga je najveća fabrika kombija. To je mjesto na kojem Vito i V-Klasa silaze sa proizvodne trake zajedno sa eVito i EQV modelima. 2020. godina se završila neočekivanim incidentom jer je bivši zaposlenik Mercedesa oštetio desetine potpuno sastavljenih kombija koji su se nalazili na parkingu pored fabrike. Oružje za uništavanje bio je rovokopač Caterpillar, kojeg je bivši radnik Mercedesa ukrao sa gradilišta i vozio se 21 kilometar do fabrike u Vitoriji gdje je oko 1 sat ujutru pričinio ogromnu štetu.

 

 


Prema lokalnim izvještajima, 38-godišnjak je oštetio preko 50 kombija, a imao je namjeru da uništi dodatna vozila krećući se prema montažnoj traci. S obzirom na to da proizvodnja nije bila u toku, veoma mali broj ljudi je bio na licu mjesta. Kako navode lokalni mediji jedan član obezbjeđenja ispalio je metak upozorenja u vazduh i na taj način uspio da privede počinioca, nakon čega je prebačen u policijsku stanicu i suočava se sa više optužbi. Još uvijek nije poznat tačan broj oštećenih vozila, a neki izvještaji prenose da se radi o približno 70 V-Klasa i Vita koji su bili spremni za isporuku, što je prouzrokovalo štetu od čak pet miliona eura.

 

 

Motiv još uvijek nije poznat, ali je gotovo sigurno da je planiran već duže vrijeme s obzirom na to da je nezadovoljni čovjek napustio kompaniju još 2017. godine. Najvažnije od svega jeste to da prilikom masovnog uništavanja nije došlo do bilo kakvih povreda, a Mercedesu preostaje da ponovo krene proizvodnju uništenih kombija. Sa druge strane policija pokušava da otkrije da li se ovdje radi o eventualnoj osveti ili je ovo krivično djelo proizašlo iz nečeg drugog. 

Datum objave: 04/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook