Naslovna > Vijesti > Blackwing izdanja za snažne sedane

Cadillac CT4 i CT5

Blackwing izdanja za snažne sedane

Cadillac je sa predstavljanjem Blackwing izdanja za modele CT4-V i CT5-V još jednom podsjetio da itekako zna praviti brze i snažne limuzine...

Cadillac je još 2008. godine sa modelom CTS-V na gostujućem terenu na stazi Nirburgring pokazao da itekako ima šta za ponuditi, te je sa 556 KS snažnom limuzinom imao bolje vrijeme od njemačkog ,,svetog trojstva“. Vrijeme je ipak učinilo svoje pa je Cadillac u međuvremenu gubio korak za konkurencijom. U Cadillacu su nedavno poručili da će cjelokupna ponuda van američkog tržišta do 2035. godine biti zasnovana na električnom pogonu. Suprotno tome, Cadillac je predstavio najsnažnija Blackwing izdanja za svoje sedane, te je fanovima omogućio možda i jedan od posljednjih snažnih talasa kada su u pitanju automobili sa SUS motorima.

 

 


Manji CT4-V Blackwing posjeduje 472 KS iz twin-turbo V6 motora, uz manuelni 6-stepeni mjenjač standardno, odnosno opciono dostupan 10-stepeni ,,automatik“. Sa ovim ciframa, Blackwing ubrzava od 0-100 km/h za 3,8 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od impresivnih 304 km/h. Poboljšano je i vješanje zahvaljujući kojem je Blackwing sposobniji i okretniji u sportskim režimima vožnje Sport i Track, ali je i udobniji kada se tip vožnje prebaci na Tour. Vizuelno Blackwing se ne razlikuje pretjerano od CT4-V modela. Postavljeni su agresivniji elementi od karbonskih vlakana na prednjem kraju, veća je maska hladnjaka, a primjetan je i spojler od karbonnskih vlakana pozadi.


I pored impresivnih karakteristika CT4-V Blackwing modela, slavu je ipak odnio stariji brat CT5-V Blackwing. Nasljednik CTS-V-a je sa čak 668 KS najsnažniji Cadillac ikad. Kompanija je već neko vrijeme testirala snažnu limuzinu, ali po prvi put su javnosti dostupne zvanične informacija kada su u pitanju performanse ovog modela. Monstruozni 6,2-litarski V8 agregat našao je mjesto ispod poklopca te isporučuje 668 KS i 893 Nm obrtnog momenta čime je omogućeno ubrzanje od 0-100 km/h za 3,7 sekundi i maksimalna brzina od 322 km/h. Kao i kod manjeg CT4-V Blackwing modela, i ovdje je dostupan 6-stepeni mjenjač, ali u kompaniji poručuju da će kupci za gore spomenute performanse morati doplatiti za 10-stepenu automatsku transmisiju. I ovdje su poboljšanja uglavnom vezana za vješanje, novi su 19-inčni točkovi, Brembo kočnice itd.

Što se tiče same cijene, CT4-V Blackwing kreće od 59,990 američkih dolara, dok će svi oni koji budu željeli posjedovati najsnažniji serijski Cadillac ikad, morati izdvojiti 84,990 američkih dolara.

Datum objave: 02/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook