Naslovna > Auto moto sport > BMW predstavio novi Art Car za Le Mans

Svjetska premijera

BMW predstavio novi Art Car za Le Mans

Inspirisan monumentalnim slikarstvom „Everywhen“, umjetnica je prenijela dvodimenzionalni slikarski motiv u trodimenzionalnu reprezentaciju dizajniranu da uhvati dinamiku i kretanje...

Art automobili imaju dugu tradiciju u BMW-u jer skoro 50 godina, proizvođač iz Minhena angažuje priznate umjetnike da ukrase trkačke automobile za odabrane vrhunske događaje. Ove godine, međunarodno priznata umjetnica iz Njujorka, Julie Mehretu, uspjela je da transformiše #20 BMW M Hibridni V8, koji će startovati na Le Mans 24 sata (FRA) 15. i 16. juna, u "performans sliku" zasnovanu na jednom od njenih umjetničkih djela.

 

 

 


Inspirisan njenim monumentalnim slikarstvom „Everywhen“, prenijela je dvodimenzionalni slikarski motiv u trodimenzionalnu reprezentaciju dizajniranu da uhvati dinamiku i kretanje. Apstraktni vizualni oblik Art Car-a stvoren je preklapanjem digitalno izmijenjenih fotografija sa tačkastim šarama, neon veoima i prepoznatljivim crnim oznakama. Ovaj pažljivo dizajniran Art Car namijenjen je da bude ne samo umjetničko djelo, već i simbol spajanja tehnologije, dizajna i auto-sporta.

 


Nakon svoje prezentacije u Parizu, ovaj izuzetni automobil biće izložen na jezeru Komo zajedno sa BMW Art Cars od Alexandera Coldera (1975), Franka Stelle (1976), Roya Lichensteina (1977), Andyja Warhola (1979), Jennifer Holzer (1999) i Jeffa Koonsa (2010).

 


Vozači fabričkog tima BMW M, Sheldon van der Linde (RSA), Robin Freins (NED) i Rene Rast (GER), odmah će se uputiti na Le Mans 24 sata, gdje će 20. BMW Art Car startovati u 16 časova 15. juna na stazi Sarthe, gdje će pokušati da osvoje prestižnu trku Le Mans.

 

Datum objave: 23/05/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook