Naslovna > Auto moto sport > Bolidi Red Bull Racinga u specijalnom "ruhu"

Formula 1 stiže u Las Vegasu

Bolidi Red Bull Racinga u specijalnom "ruhu"

Sezona Formule 1 bliži se kraju, a najbrži cirkus na svijetu ove sedmice stiže u Las Vegas, grad zabave i svjetla koji nikad ne spava. Tim povodom će i bolidi Oracle Red Bull Racinga imati poseban izgled...

Velika nagrada Las Vegasa u Formuli 1 održaće se na potpuno novoj stazi, pružajući dodatan izazov vozačima. Ova staza obuhvata najprepoznatljivije elemente Las Vegasa, uključujući čuveni Strip. Iako će ovo biti prvi put da se trka vozi na ovoj stazi, Formula 1 nije nepoznanica za Vegas. Osamdesetih godina prošlog vijeka, održane su dvije trke pod nazivom Caesars Palace Grand Prix. Obje su bile posljednje trke sezone, a Alan Jones je pobijedio 1981. godine, dok je Michele Alboreto ostvario svoju prvu pobjedu za Tyrrell naredne sezone. Tih godina, Nelson Piquet i Keke Rosberg osvojili su šampionske titule zauzevši peto mjesto. Vozači su već imali priliku isprobati novu stazu u simulatoru, ali pravi izazov ih očekuje u petak kada počinju slobodni treninzi. Staza je dugačka 6,2 kilometra i ima 17 zavoja, prolazeći pored poznatih lokacija poput hotela i kasina Caesars Palace, Bellagio i Venetian. S očekivanim prosječnim brzinama sličnim onima na stazi Monza, poznatoj kao "hram brzine" u Formuli 1, ova staza zaista obećava uzbudljivu akciju i mnogo mogućnosti za preticanje.

 

 

 


Tokom trke u Vegasu, vozači će preći ukupno 50 krugova, što je nešto više od 310 kilometara. S obzirom na to da je staza potpuno nova, još uvijek nije postavljen rekord za krug. Očekuje se da će trkački vikend u Vegasu biti spektakularan, s obzirom na reputaciju grada po luksuzu, zabavi i uživanju. Kada se u tu priču doda Formula 1, očekuje se da će atmosfera biti zaista nezaboravna. Povodom ove trke, Oracle Red Bull Racing je pripremio posebnu livreju za svoje bolide, koje će voziti trostruki svjetski prvak Max Verstappen i njegov timski kolega Sergio Perez. Ova posebna estetska izmjena dodatno će doprinijeti uzbuđenju i atraktivnosti trke, dodajući poseban vizuelni utisak ovom trkačkom događaju.

 

 

Ovo je treća livreja koja je izabrana putem takmičenja Make Your Mark, gdje fanovi imaju priliku djelovati kao dizajneri. Prethodno su već odabrani dizajni za trke u Majamiju u maju i u Ostinu u oktobru. Livreju za trkački vikend u Vegasu osmislila je Lindsay Palmer iz Essexa u Velikoj Britaniji, a njen dizajn je izabran među hiljadama drugih prijava. Njena kreacija uključuje ljubičastu osnovu sa žutim neonskim detaljima, dok su točkovi ukrašeni dizajnom čipova za poker. Ovaj dizajn predstavlja prvi put da je bolid RB19 dobio jedinstvenu boju. Od prednjeg krila, preko Halo sistema i bokova do zadnjeg krila, izgled bolida zaista je poseban i jedinstven.

 


"Zaista sam uzbuđena što sam izabrana za pobjednicu takmičenja Make Your Mark Las Vegas, ostala sam bez riječi. Kada sam razmišljala o Vegasu, odmah sam pomislila na casina i svjetla, tako da sam znala da upravo to treba biti dio mog dizajna. Željela sam da stil oponaša prolazak automobila pored neonskih svjetala, ali i da sadrži karte. Prilikom posjete fabrici sam se oduševila gledajući kako livreja 'oživljava', kao i kako traje cijeli proces. Nikad ranije nisam bila u Vegasu, a činjenica da ću vidjeti bolid s mojim dizajnom pod njegovim svjetlima, zaista će predstavljati nevjerovatno iskustvo. Jedva čekam", rekla je Palmer.

 


Prethodne dvije livreje koje su dizajnirali fanovi donijele su timu sreću u Miamiju i Teksasu, gdje je Oracle Red Bull Racing slavio pobjede.

Datum objave: 20/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook